Primeur komt wekelijks uit voor jongeren vanaf twaalf jaar; Een krant voor kinderen

Donderdag 25 oktober komt voor het eerst Primeur uit, een 'krant' voor jongeren vanaf twaalf jaar. Primeur verschijnt wekelijks met zestien tot twintig pagina's op klein formaat en brengt nieuws.

Onder de titel prijkt het logo: twee honden die de krant in tweeen scheuren. Hoofdredacteur Aukje Holtrop bladert het nulnummer door en geeft ondertussen antwoord op de vraag waarom Primeur werd opgericht. 'Het is voor iedere journalist aantrekkelijk en interessant om te proberen of je kort en helder schrijven kan en om uit te vinden of je dat ook volhoudt als het over moeilijker zaken gaat, bijvoorbeeld het najaarsoverleg van het kabinet. Dat is misschien wel geen reden om een krant te gaan maken, alhoewel, een echt slecht argument vind ik het ook niet. Een grotere rol speelt dat een krant voor jongeren niet bestaat. Veel kinderen van 13, 14, 15 jaar denken dat de krant niks voor hen is. Ze vinden kranten saai en vervelend, denken aan ingewikkelde beursberichten en geneuzel over politiek en dat vind ik jammer. Kranten lezen is verschrikkelijk leuk en ik zou willen dat jongeren er ook zo over gingen denken.'

Primeur krijgt een groot aantal rubrieken. Net als in de dagbladen liggen voorin de pagina's binnenland, buitenland en economie. Pagina twee is ingeruimd voor nieuws over school en onderwijs. Na deze rubrieken volgen twee pagina's met als titel Persploeg, de ruimte die bestemd is voor het journalistieke produkt van de lezers. 'Voor reportages en interviews, voor artikelen die de jongeren zelf maken. De krant moet per se geen kinderkant worden in die zin dat de redactie uit kinderen bestaat. Maar we willen wel wat meer contact met onze lezers dan gebruikelijk is. Er staan twee brievenrubrieken in, eentje voor de echte lezersbrieven met reacties en commentaar op wat de krant brengt en een voor problemen. Jongeren lopen vaak met iets rond dat ze aan een andere volwassene willen voorleggen, daarin kan veel dagelijks leven aan de orde komen. Elke donderdagmiddag zij we telefonisch bereikbaar voor jongeren die vragen willen stellen, waarover dan ook. We zoeken alles voor ze uit en zullen daarmee denk ik een goed idee krijgen van wat ze lezen en weten willen.'

De vaste rubrieken worden na Persploeg vervolgd met wetenschap, natuur en milieu, kunst en amusement, spelletjes, computer, schaken, sport en een feuilleton. Tot slot een heuse achterpagina voor de leuke dingen. 'De amusementswaarde neemt toe naarmate je het midden voorbij bent', zegt Holtrop, die deze keuze verklaart met opnieuw een verwijzing naar de normale kranten. 'We hebben ons wel afgevraagd of je de klassieke indeling moet doorbreken om jonge lezers geinteresseerd te houden, maar waarom zou je dat doen?'

'Beperkingen zijn er in theorie niet, ' zo begint Holtrop het antwoord op de vraag of haar krant op nieuwsgebied alle onderwerpen zal brengen. 'Bij een grote terreuractie zullen we extra zorgvuldig zijn met de keuze van de foto's, maar beschrijven zullen we de gebeurtenis wel. Zo koel mogelijk en met de nadruk op de standpunten die mensen er toe drijven iets dergelijks te doen. Ik wil voorzichtig zijn met de veroordeling van zaken, wil liever proberen duidelijk te maken wat ik ervan vind aan de hand van de feiten, de argumenten en de gevolgen. Primeur zal geen afschuwelijke gebeurtenissen mijden, maar de pas geboren Pandabeertjes horen er ook in. De wereld bestaat niet alleen uit verschrikkelijke dingen.

'Of het zin heeft veel over de Nederlandse politiek de schrijven? Het moet, de politiek bepaalt de maatschappij, de politiek stelt de regels op die het onderwijs of de financiele situatie van veel gezinnen bepalen. Het is goed om op te schrijven dat hiervoor keuzes worden gemaakt en dat het niet om natuurverschijnselen gaat. Als de gebeurtenissen erg ingewikkeld zijn, is de basisregel dat we maar een of twee aspecten uitleggen. Over de Golfcrisis zou je bijvoorbeeld eerst een verhaal kunnen schrijven over de volkeren die daar wonen en de koloniale geschiedenis van het gebied, een volgende week kan het dan gaan over de olie, wat die waard is en wie het kopen. Later kun je apart schrijven over de bondgenootschappen tussen bepaalde landen of chemische oorlogvoering. Als je zo werkt kun je duidelijk maken dat zo'n crisis veel aspecten heeft.' Holtrop vindt dat Primeur niet in de eerste plaats moet worden gelezen om er veel van te leren, ze wil dan ook vermijden dat de krant met school of onderwijs wordt geassocieerd, maar dat neemt niet weg dat er af en toe iets uitgelegd moet worden. 'Begrippen als communisme, verzuiling of links en rechts worden zo gemakkelijk gebruikt. Waar komen ze vandaan? Wat betekenen ze? Een van de plannen waarmee we nog spelen is een soort encyclopedie van begrippen, elke week een.'

Primeur werd opgezet naar het Britse voorbeeld de Early Times. Die werd een succes. Wat verwachten redactie en uitgeverij De Weekbladpers van hun jongerenkrant? 'Als we er over een jaar of twee 20.000 of 25.000 verkopen, dat zou prachtig zijn. Voor de uitgeverij is dat misschien heel weinig, maar voor ons is dat heel veel.'

    • Wilma Cornelisse