Newtron voor 10,50 gulden per aandeel naar de beurs

ROTTERDAM, 15 okt. Het automatiseringsbedrijf Newtron Holding wordt tegen een koers van 10,50 gulden naar de beurs gebracht. De introductie gaat gepaard met een emissie van drie miljoen aandelen.

Een miljoen van de nieuw uit te geven aandelen is al tegen dezelfde prijs voorgeplaatst bij een aantal institutionele en particuliere beleggers. Het bankensyndicaat dat de introductie en de emissie verzorgt, staat onder leiding van de NMB Postbankgroep en bestaat verder uit de Nationale Investeringsbank, Pierson Heldring en Pierson en de Crediet- en Effectenbank.

Newtron bestaat uit een groep ondernemingen, actief in de automatiserings- en informatietechnologie. Newtron neemt onder andere deel in Ordina Beheer, A-Line Technologies, Alpha Omega, Miniware en nog een aantal kleinere automatiseringsbedrijven.

Tegelijk met de publicatie van het prospectus dat vandaag ter gelegenheid van de beursgang is uitgebracht, heeft Newtron bekend gemaakt dat in het eerste halfjaar een nettowinst van 9,2 miljoen gulden is behaald bij een omzet van 145 miljoen gulden. Per aandeel was de nettowinst van Newtron in het eerste halfjaar 0,62 gulden. De directie verwacht dat de winst per aandeel over geheel 1990 zal uitkomen op 1,33 gulden bij een omzetvan 450 miljoen gulden.

Newtron verwacht de sterke omzetgroei dit jaar te verwezenlijken door autonome groei en overnemingen. In augustus verwierf Newtron al een belang van 55,6 procent in het beursgenoteerde Ordina Beheer. Ordina behaalde in 1989 een omzet van ruim 76 miljoen gulden en rekent voor dit jaar op een omzet van ongeveer 83 miljoen gulden. Het is de bedoeling dat Newtron zijn aandeel in Ordina verder uitbreidt.

Grootaandeelhouder (veertig procent) van Newtron is Willem Smit. Een dochter van de NMB bezit tien procent, institutionele beleggers bezitten 45 procent

De rest van de aandelen is in handen van de directie en het personeel. Smit is oprichter van het indertijd ook door hem naar de beurs gebrachte automatiseringsbedrijf Datex. Smit kwam bij Datex in de problemen omdat hij werd beticht van handel met voorkennis. Hij werd daarvan later overigens vrijgepleit.

Het oudste onderdeel van Newtron is Alpha Computerdiensten. Dit bedrijf is indertijd door de NMB verkocht aan Datex. Toen Datex werd verkocht aan Getronics, werd Alpha door Smit apart gehouden. Hieruit is Newtron ontstaan.