Minister Klaus leider van het Burgerforum

PRAAG, 15 okt. Met grote meerderheid heeft het bestuur van Burgerforum minister van financien Vaclav Klaus tot voorzitter gekozen; tegelijkertijd is Burgerforum, een jaar geleden opgericht als oppositiebeweging tegen het toen nog heersende communistische bewind, een politieke partij geworden.

De populaire Klaus kreeg bij de stemming in het bestuur van Burgerforum bijna zeventig procent van de uitgebrachte stemmen. Zijn tegenkandidaat was Martin Palous, rector van de Praagse Karelsuniversiteit.

Burgerfoum, de belangrijkste politieke groepering in Tsjechoslowakije, heeft zich volgens waarnemers voor een krachtig politiek leiderschap uitgesproken om een eind te maken aan het afkalven van de organisatie, die vooral ter rechterzijde leden en leiders verliest. Het beleid van Klaus is daarbij een heet hangijzer: over zijn beleid van radicale economische hervormingen bestaat ook binnen Burgerforum veel onenigheid. De grote meerderheid die hij gisteren kreeg wordt gezien als een blijk van vertrouwen in zijn hervormingsbeleid.

Burgerforum wil als politieke partij deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van eind november. Van diverse kanten is de afgelopen maanden kritiek geuit op de beweging wegens haar onwil zich tot een politieke partij te transformeren. President Havel klaagde onlangs dat die onwil, en als gevolg daarvan het ontbreken van een duidelijke politieke leider of leiding, het hem onmogelijk maakt zijn beleidsbeslissingen te bespreken met de belangrijkste politieke groepering van het land. Overigens zijn Klaus en Havel geen vrienden, noch politiek noch persoonlijk.

De Tsjechische communisten, wier federale leider Vasil Mohorita vorige week opschudding veroorzaakte door een 'felle en compromisloze strijd tegen de regering' aan te kondigen, zijn het gisteren tijdens een spoedcongres in Olomouc niet eens geworden over een nieuwe leider voor de federale partij. Vasil Mohorita kreeg 314 stemmen, zijn rivaal, de historicus Miroslav Grebencik, kreeg er 322. Daarop werd besloten beiden op het komende congres van de federale partij voor te dragen.

Het spoedcongres was dit weekeinde in Olomouc aanleiding voor protestbetogingen waaraan rond vierduizend mensen deelnamen. De uitspraken van Mohorita van vorige week vormden de aanleiding tot de demonstraties. (AP, Reuter)