Minder fusies door Golfcrisis

ROTTERDAM, 15 okt. Naar waarde en aantal zijn de grensoverschijdende fusies en overnames van bedrijven in het derde kwartaal van dit jaar gedaald tot het laagste niveau sedert 1988. Redenen zijn de schokgolven op de olie- en aandelenmarkten door de Golfcrisis, de stijgende rente en de vrees voor een recessie.

Dat blijkt uit een onderzoek naar internationale fusies en overnames dat het acountantskantoor KPMG ieder kwartaal verricht. Het overzicht is gebaseerd op gegevens van de internationale Mergers en Acquistionspraktijk van KPMG in Amsterdam.

KPMG-partner drs. J. van Rooijen verwacht dat de prijzen van bedrijven zullen dalen doordat een aantal kopers zich van de overnamemarkt terugtrekt. 'De cross-borderkoper die goed voorbereid en geadviseerd is, zal merken dat de omstandigheden (voor een overname - red.) gunstiger zijn.'

Het afgelopen kwartaal vonden wereldwijd 479 grensoverschrijdende transacties plaats met een gezamenlijke waarde van 21,7 miljard dollar. In het vorige kwartaal waren dat er nog 705 met een waarde van 35,1 miljard dollar. Dat betekent naar aantal een teruggang van 32 procent en naar waarde een teruggang van 38 procent.

Dit jaar werden tot eind september 1.885 transacties met een waarde van 87,6 miljard dollar genoteerd. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werden 2.052 transacties tegen 88,2 miljard dollar afgewikkeld.

Het KPMG-onderzoek noemt als opvallende ontwikkeling dat in het derde kwartaal het aantal aankopen van Zweedse bedrijven, die in het tweede kwartaal bij fusies en overnames domineerden, is verminderd. Een andere opvallende trend is de groeiende belangstelling voor telecommunicatiebedrijven die haaks staat op de algemene trend.

KPMG verwacht een toename van het aantal grootschalige overnames in de telecommunicatiemarkt, vooral in Latijns-Amerika, Oost-Europa en het Verre Oosten. Van Rooijen: 'Wereldwijd wordt de telecommunicatiemarkt gedereguleerd en geprivatiseerd. Landelijke bedrijven worden blootgesteld aan een wereldwijde herstructurering. Een aantal telecommunicatiebedrijven heeft ambities op wereldniveau.'

In het derde kwartaal van 1990 werden twee Argentijnse telefoonmaatschappijen, Entel North en Entel South, geprivatiseerd en gekocht door consortia van buitenlandse en Argentijnse financiers. Entel North kwam in handen van het Italiaanse staatsbedrijf STET en het Franse staatsbedrijf France Cables et Radio. Entel South ging naar het Spaanse Telefonica.