Leonard Bernstein (72) in New York overleden

ROTTERDAM, 15 okt. Leonard Bernstein, de Amerikaanse componist, pianist en dirigent die vorige week dinsdag wegens een longaandoening zijn afscheid van het concertpodium moest aankondigen, is gisteravond op 72-jarige leeftijd overleden in zijn huis in New York, na een hartstilstand als gevolg van een longemfyseem.

Bernstein was de personificatie van het meest menselijke gezicht dat muziek kan hebben. In de concertzaal en op de tv had zijn verschijning, hoe klein hij fysiek ook was, een magische uitstraling die niemand onberoerd kon laten. Muziek was zijn levensvervulling en Bernstein gaf zich er als geen ander gepassioneerd aan over.

Leonard Bernstein was niet alleen de populairste musicus in zijn geboorteland, waar hij in 1958 als eerste Amerikaan werd benoemd tot chef-dirigent van het New York Philharmonic Orchestra, ook in de rest van de wereld was hij al even geliefd en werd hij bewonderd om zijn hoogst individuele en meeslepende optreden. In New York verwierf hij onsterfelijkheid met de Broadway-musical West Side Story en in Wenen, de conservatieve hoofdstad van de klassieke muziek, werd Bernstein bij zijn onconventionele Haydn- en Mozartconcerten toegejuicht als een van de grootste dirigenten van deze eeuw.

Wereldfaam verwierven ook de animerende tv-opnamen van Bernsteins jeugdconcerten bij het New York Philharmonic Orchestra. Ook was hij schrijver van bestsellers als The joy of music en The infinite variety of music en een conscientieus wereldburger, die zich bekommerde om sociale problemen en de strijd tegen AIDS. Hij zette zich in voor de burgerrechten in zwart Amerika en was een onvermoeibaar vredesactivist die op zijn 65ste nog zei de wereld te willen leiden 'in een symfonie tegen de atoomgekte'.

Pag.6: Vervolg

    • Kasper Jansen