Kok: Lubbers vroeg op de hoogte van bezwaar tegen Van der Linden

DEN HAAG, 15 okt. Minister Kok van financien heeft minister-president Lubbers al in een vroeg stadium laten weten het Tweede-Kamerlid Van der Linden geen geschikte kandidaat te vinden voor het nieuwe staatssecretariaat op het ministerie van landbouw. Hij was dan ook verbaasd dat Van der Linden door het CDA toch naar voren werd geschoven.

In het NOS-programma Het Capitool zei Kok gisteren dat hij Lubbers op de vrijdag voordat de affaire-Van der Linden ging spelen een briefje had gestuurd met bij de naam van deze kandidaat de mededeling dat hij 'die weg niet zou aanraden'. Kok beschouwde dit zelf als 'een negatief advies' over de persoon Van der Linden, de oud-staatssecretaris van buitenlandse zaken die moest opstappen na de paspoort-affaire.

'Ik was wat verbaasd dat na het weekeinde de positionering rondom 'wie wordt de nieuwe staatssecretaris' zich zo sterk op de persoon van Van der Linden concentreerde', aldus Kok.

Na de aanvaring tussen CDA en PvdA over het nieuwe staatssecretariaat op Landbouw en de persoon Van der Linden weet de minister-president de commotie aan een gebrek aan communicatie tussen Kok en PvdA-fractievoorzitter Woltgens. Terugkijkend op de hele affaire zei Lubbers op 28 september, tijdens zijn wekelijkse persconferentie, wel te hebben begrepen dat Kok aarzelingen had bij de persoon Van der Linden, maar dat de vice-premier niet keihard 'nee' had gezegd.

Kok reageerde daar gisteren op door te zeggen dat 'het misschien niet onverstandig was geweest eerder in het weekeinde Woltgens te bellen. Maar als ik dat had gedaan had ik ook aan Woltgens niet kunnen zeggen: denk erom, er wordt bij het CDA gedacht aan de heer Van der Linden als staatssecretaris'. Kok vertelde dat hij tijdens de ministerraad op vrijdag 21 september, kort voordat de commotie ontstond, een lijstje met vijf mogelijke kandidaten voor het nieuwe staatssecretariaat had gekregen. Kok: 'Wat in ieder geval niet waar is, is dat ik vanaf vrijdag 21 september met de wetenschap rondliep: het CDA, respectievelijk de heer Lubbers, denkt aan Van der Linden, dus daar zal ik Woltgens over opbellen.'

Kok zei gisteren moeilijk te kunnen overzien of de aanvaring tussen de twee coalitiepartners gevolgen zullen hebben voor de politiek, maar hij verwacht geen grote problemen. 'Ik heb de indruk dat de gebeurtenissen in de personele sfeer van de afgelopen weken wat schrammen en hier een daar een klein deukje in de coalitie hebben veroorzaakt, maar absoluut geen schadepost is die ons in de problemen brengt.'