Jeruzalem verwerpt resolutie van V-raad; Regering Israelweigert hulp bij onderzoek VN

TEL AVIV, 15 okt. De Israelische regering heeft gisteren eenstemmig besloten de commissie van onderzoek naar het bloedbad bij de Al-Aqsa moskee die op instructie van de Veiligheidsraad door de secretaris-generaal van de VN Javier Perez de Cuellar is benoemd, niet te ontvangen.

Als de delegatie tegen Israels wil toch komt, zal zij wel worden toegelaten maar door regeringsinstanties worden geboycot. Bij het ernstige incident op de Tempelberg werden vorige week maandag 21 Palestijnen gedood en meer dan 150 gewond.

Ter bekrachtiging van de Israelische soevereiniteit over Jeruzalem besloot de regering gisteren voor de opvang van de immigranten uit de Sovjet-Unie 15.000 appartementen in twee nieuwe woonwijken in het in juni 1967 geannexeerde deel van Oost-Jeruzalem te bouwen.

Op het gevaar van een ernstige confrontatie met Washington af heeft de nationalistische regering-Shamir de resolutie van Veiligheidsraad verworpen om inmenging van de VN in de kwestie-Jeruzalem in al haar aspecten onmogelijk te maken. Een dringend beroep van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker op Israel om de VN-delegatie wel te ontvangen maakte op de regering-Shamir geen indruk. In een boodschap aan zijn Israelische collega David Levy zette Baker gisterochtend uiteen dat de VS de agressie van Saddam Hussein in het centrum van de aandacht van de wereld willen houden. 'Ik ben bezorgd dat verwerping van de (komst) van de delegatie Israel en niet Irak in het centrum van de aandacht van de wereld houdt', waarschuwde Baker.

Ook drukte de Amerikaanse minister Israel op hart dat verwerping van de resolutie 'overigens ten onrechte zal leiden tot een vergelijking van Israel met Saddam Husseins verwerping van de resoluties van de Veiligheidsraad'.

Premier Shamir kookt echter van woede over de Amerikaanse bereidheid de instandhouding van de eenheid van de coalitie met de Arabische landen tegen Irak in de Veiligheidsraad met 'Israelische munt te betalen'. Israelische regeringswoordvoerders hekelden de Amerikaanse steun aan de resolutie in de Veiligheidsraad als een 'gevaarlijk Amerikaans zwaktebod dat regelrecht de Iraakse president Saddam Hussein in de kaart speelt'.

Volgens radio Israel heeft de Israelische VN-delegatie Jeruzalem geadviseerd de missie van Perez de Cuellar welkom te heten omdat het alternatief tot verdere verscherping van de anti-Israelische stemming in de Veiligheidsraad zal leiden. Shamir gaat echter over de kwestie-Jeruzalem de ziel van het zionisme een botsing met de VS en de rest van de wereldopinie niet uit de weg. Met verkiezingen in de VS in het vooruitzicht en een weerspannig Congres op het gebied van de begrotingspolitiek gelooft Shamir via de invloed van de Israelische lobby op het Amerikaanse politieke systeem president Bush te kunnen overreden de anti-Israelische politiek niet tot verdere extremen op te voeren.

Radio Israel suggereerde vanmorgen dat Jeruzalem het verzet tegen de komst van de VN-delegatie zal opgeven na de voltooiing van het gisteren begonnen onderzoek door een Israelische commissie van onderzoek naar het drama van 8 oktober in Jeruzalem. Overhandiging van het door deze commissie uit te brengen rapport aan de delegatie uit New York zou een uitweg kunnen zijn uit de door Israel gisteren gekozen confrontatie met de Veiligheidsraad.

Linkse oppositie-partijen liepen gisteren te hoop tegen het regeringsbesluit en ook Teddy Kollek, de burgemeester van Jeruzalem, zou er niet gelukkig mee zijn.

    • Salomon Bouman