Foto

AMSTERDAM De voormalige 'station manager' van de KLM in Koeweit, J. van Houten (47), is gisteravond op Schiphol aangekomen. Nadat hij met een konvooi Nederlanders Koeweit had verlaten verbleef hij enige weken in Bagdad. Daar kreeg hij plotseling toestemming te vertrekken. Van Houten vermoedt dat hij zijn vertrek te danken heeft aan een regeling voor luchtvaartpersoneel: 'Een paar weken geleden kregen mensen van Swissair en Lufthansa al toestemming. Afgelopen week heeft ambassadeur Van Dam die ook voor mij geregeld. Toen ik mijn uitreispapieren ging ophalen, had ik binnen een kwartier het vereiste stempel. Tweeenhalf uur later stond ik op het vliegveld.' Nederlanders worden in Irak met alle egards behandeld, aldus Van Houten. Hij was ondergebracht in het Rashid-hotel, een van de meest luxueuze hotels van Bagdad. Zowel in Koeweit als in Bagdad kreeg hij goed te eten. Van eventuele voedseltekorten ten gevolge van de boycot was in het hotel nog niets te merken. Van Houten genoot veel bewegingsvrijheid: 'Ik mocht met mijn eigen auto rondrijden in Bagdad.' Van daar uit was ook telefonisch contact met het buitenland mogelijk. (Foto NRC Handelsblad/ Maurice Boyer)