Drentse voetbalderby kent weinig pluspunten

HOOGEVEEN, 15 okt. Na een gedwongen sportieve scheiding van vijf jaar waren 4.000 toeschouwers gisteren getuige van de hernieuwde kennismaking tussen amateurvereniging Hoogeveen en de inmiddels betalende voetbalorganisatie Emmen. De Drentse derby tussen de twee voormalige concurrenten uit de hoofdklasse B kende weinig reden tot vreugde. Slechts de financiele injectie voor de thuisclub en de zekerheid van een tweede bekerronde voor de Emmense broodvoetballers (0-3 winst) waren de pluspunten in een duel dat alleen in de tweede helft enige amusementswaarde bood.

Tevoren werd de wedstrijd nog begroet als een lot uit de loterij. De ingredienten voor een ouderwetse kraker leken dan ook in overvloed aanwezig. Sedert de toetreding van Emmen tot de voetbal-elite van Nederland (1985) hadden beide clubs elkaar, zelfs in vriendschappelijk verband, niet meer bestreden. 'Misschien heeft het er wel mee te maken dat Timo Meertens destijds bij ons trainer is geworden toen Emmen naar het betaalde voetbal overstapte', giste Age Spaan, al veertien jaar voorzitter van Hoogeveen, naar de reden van de lange wederzijdse boycot.

De duels die destijds in de hoofdklasse werden uitgevochten herinnerde Spaan zich als 'behoorlijk pittig', maar als een derby wilde de voorzitter de wedstrijd niet kwalificeren. Hij sprak slechts van 'het loskomen van nostalgische gevoelens' en wees op het grote aantal gerenommeerde clubs in de nabije omgeving dat elkaar het leven zuur maakt. Alleen al in de hoofdklasse B komen vier Drentse clubs (Hoogeveen, Achilles '94, SVBO en Germanicus) uit waardoor met de regelmaat van de klok derby's te bewonderen zijn.

Hoewel Hoogeveen en Emmen geochrafisch op een steenworp afstand van elkaar liggen, hebben de clubs nauwelijks onderlinge binding. De ruim 700 leden tellende club ondervindt slechts concurrentie van Emmen bij het scouten van regionale talenten. De vereniging kijkt met een schuin oog naar de toekomst als mogelijk het 'Rapport 2000' van de KNVB ten uitvoer wordt gebracht. Spaan: 'We willen erbij zijn als men besluit tot het invoeren van twee klassen van onafhankelijken, in deze regio is daar best plaats voor'.

Afgaande op de publieke belangstelling Hoogeveen trekt gemiddeld 1.000 toeschouwers lijkt een dergelijk avontuur al te gewaagd. Bij Hoogeveen moet men diep in het graven om zich een goed bezet huis voor de geest te halen. Uit een grijs verleden stammen toeschouwersaantallen van acht- en negenduizend maar toen betrof het oefenwedstrijden tegen het legendarische Ajax met Cruijff en Keizer.

Voor de 4.000 aanwezigen van gistermiddag was voor de rust alleen het doelpunt van Emmenaar Roel Smand hij speelde nog in het kampioenselftal van Hoogeveen in het seizoen '77-'78 de moeite van het bekijken waard. Pas in de tweede helft boden beide ploegen de toeschouwers waar voor hun geld. Emmen besliste toen met doelpunten van Herman Scherpen en Michel van Oostrum de wedstrijd.

    • Leon van Eijndhoven