CSU houdt de absolute meerderheid in deelstaat Beieren

BONN, 15 okt In de deelstaat Beieren heeft de CSU, coalitiepartner in Bonn van de CDU, bij de gisteren gehouden verkiezingen voor het parlement van de deelstaat haar absolute meerderheid met een verrassend hoge score van 54,9 procent (minus 0,9) weten te consolideren.

CSU-premier Max Streibl zag daarin 'de opdracht om Beieren sterk te maken in het nieuwe Duitsland en in Europa'.

De SPD boekte in Beieren haar slechtste resultaat sinds 1946 (26 procent), de FDP wist er na acht jaar net wel in het deelstaatparlement terug te keren (5,3 procent). Dat lukte de rechts-radicale Republikaner in hun 'thuisstaat' net niet. Zij bleven met 4,9 procent vlak onder de kiesdrempel van vijf procent steken. Bij de Europese verkiezingen vorig jaar behaalden de Republikaner van Franz Schonhuber nog ruim zeven procent van de stemmen, maar de partij is sindsdien het toneel geweest van scherpe interne tegenstellingen. De Groenen verloren een deel van hun aanhang maar keren nog wel in het parlement van de deelstaat terug. In Beieren kwamen bij zonnig weer 8,5 miljoen kiezers naar de stembus, een (laag) opkomstpercentage van 66.

Doordat de DSU als haar zusterpartij in de Oostduitse deelstaten overal werd weggevaagd, moet de Beierse CSU in het verenigde Duitsland per saldo verlies aan invloed vrezen. CSU-voorzitter Waigel, die minister van financien in Bonn is, ontkende dat zijn partij haar kleine Oostduitse zuster zal laten vallen. Hij weet haar verlies aan de overheersende rol die Kohl overal had gespeeld en aan het feit dat de CSU al haar aandacht op de verkiezingen in Beieren had moeten concentreren. 'Maar er blijft voor ons een belangrijk centrum-rechts kiezerspotentieel in Oost-Duitsland', zei hij.