Champagnefeest bij CDU in Brandenburg afgelast

POTSDAM, 15 okt. Bleekjes staan de kandidaten van de CDU in de deelstaat Brandenburg te kijken naar het televisiescherm met de onheilstijding, en tevens de enige echte verrassing bij de eerste verkiezing van deelstaatparlementen op het voormalige DDR-territorium. Hun kandidaat voor het premierschap, ex-minister van binnenlandse zaken Peter Michael Diestel, lijdt met een verschil van bijna tien procent ten opzichte van de SPD een smadelijke nederlaag. Als enige van de vijf nieuwe deelstaten zal Brandenburg niet onder leiding van een CDU'er, maar van een sociaal-democraat worden bestuurd. 'Ik had misschien een nek-aan-nekrace verwacht, maar niet dit', stamelt een vrouw in de fraaie CDU-villa, waar voorheen de Cultuurbond van Potsdam zijn hoofdkwartier had.

Boven in een kamertje heeft Diestel een half uur nodig om zijn nederlaag te verwerken. Dan pas komt hij de trap af, nog altijd knap in het pak maar met de teleurstelling op het gezicht. Hij mompelt in het schelle televisielicht iets over computervoorspellingen die nog bewaarheid moeten worden en maakt zich uit de voeten.

De zwarte Citroen met twee antennes achterop is kennelijk nog een relict uit de tijd dat minister Diestel met de hem eigen zelfverzekerdheid omstreden leiding gaf aan de ontbinding van de Stasi en als man van 'recht en orde' de Volkspolizei ongezuiverd naar de Duitse vereniging leidde. Binnen op tafel liggen nog exemplaren van zijn door een ghostwriter vervaardigde autobiografie, waarin Diestel zijn mening geeft over van alles en nog wat, bijvoorbeeld over de dood, waarvoor hij niet bang is. Het champagnefeest in de tuin van de villa zal vanavond niet doorgaan ondanks het zwoele herfstweer.

Brandenburg is de enige van de vijf nieuwe deelstaten waar de verkiezing gisteren niet ging tussen uit West-Duitsland geimporteerde kandidaten, of tussen relatief onbekende Oostduitsers die het vooral moesten hebben van het aanzien van bondskanselier Helmut Kohl of andere Westduitse prominenten.

Overwinnaar van vanavond is de SPD'er Manfred Stolpe, voormalig synodevoorzitter van de Evangelische Kerk in Berlijn-Brandenburg en 'progressief DDR-christen', die zich al in Honeckers tijd had ontpopt als een tegenstander van de Muur en die bij de omwenteling vorig jaar een belangrijke rol heeft gespeeld.

Een politicus van Diestels type wordt in de ex-DDR onvriendelijk een 'Wendehals' genoemd, iemand wiens maatschappelijke loopbaan niet heeft geleden onder de 'Wende', de vreedzame revolutie eind vorig jaar. Diestel was een succesvol jurist die als zovelen nog in 1986 in zijn dissertatie uitvoerig de loftrompet had gestoken over Erich Honecker en de economische politiek van de SED, maar die bij de vreedzame omwenteling bijtijds aansluiting heeft gevonden bij de rebelse christen-democraten in de kleine DSU.

Pag.5: Vervolg

    • Raymond van den Boogaard