Belgie zoekt oplossing voor Rwanda

BRUSSEL, 15 okt. Een zware Belgische regeringsmissie, bestaande uit premier Wilfried Martens, minister van buitenlandse zaken Mark Eyskens en minister van defensie Guy Coeme, is vanmorgen in de Keniase hoofdstad Nairobi aangekomen om daar een oplossing te zoeken voor het conflict in Rwanda. In de Centraalafrikaanse staat woedt sinds twee weken een burgeroorlog tussen Tutsi-opstandelingen en het door Hutu's gedomineerde regeringsleger.

De Belgische regering heeft afgelopen zaterdag Belgische ontwikkelingswerkers en particulieren aangeraden naar de Rwandese hoofdstad Kigali te komen wegens de aanhoudende gevechten in het noordoosten van het land. De Belgen in het zuiden en westen van het land lijken niet geneigd het advies op te volgen. Volgens de Belgische ambassadeur in Rwanda, Johan Swinnen, gaat het om een 'bewarende maatregel'. Pas over enkele dagen zal de regering uitsluitsel geven over de te volgen koers, namelijk of gedacht moet worden over een terugkeer naar Belgie.

De Belgische regeringsdelegatie zal deze week in Nairobi gesprekken hebben met de Rwandese president Juvenal Habyarimana en diens Oegandese collega Museveni. De Belgische regering onderzoekt intussen ook op welke manier de Verenigde Naties kunnen bijdragen tot een duurzame oplossing van de problemen in Rwanda.

Op de achtergrond van de plotselinge missie naar Nairobi speelt het feit dat de Belgische socialisten in de regeringscoalitie hebben geeist dat de vjifhonderd paracommando's, die Belgie ter bescherming van de eigen burgers naar Rwanda zond, worden teruggetrokken. Tegelijkertijd willen de christen-democraten echter voorkomen dat door de verwikkelingen in Rwanda de Belgische aanwezigheid in centraal Afrika tot een eind zou komen, nadat eerder dit jaar de betrekkingen met Zaire tot het nulpunt zijn gereduceerd.