Beiroet houdt vast aan berechting van Aoun

BEIROET/ PARIJS, 15 okt. De Libanese regering oefent nog steeds zware druk uit op Frankrijk om de opstandige, christelijke generaal Michel Aoun, die zaterdag zijn toevlucht zocht in de Franse ambassade in Beiroet, uit te leveren. In christelijk Oost-Beiroet vielen gisteren nog eens vijftien doden bij schermutselingen tussen christenen en moslims.

De Libanese autoriteiten willen Aoun, die zijn rebellie staakte na een door Syrie geleide massale aanval, berechten, onder andere op beschuldiging van diefstal van 75 miljoen dollar uit de schatkist. De regering van president Elias Hrawi heeft laten weten niet te zullen toestaan dat Aoun vertrekt. Minister van justitie Edmond Rizk zei dat Aoun wordt gearresteerd als de Fransen proberen hem de ambassade uit te smokkelen. Wel beloofde hij Aoun niet uit de ambassade te zullen weghalen. De ambassade werd zaterdag beschadigd bij artilleriebeschietingen, vermoedelijk door de christelijke militie van Aouns concurrent Samir Geagea.

Frankrijk bood Aoun zaterdag politiek asiel aan. In Parijs zeiden regeringsfunctionarissen dat onderhandelingen over Aouns vertrek voortduurden. 'Aoun blijft onder Franse bescherming', zei een van hen. In de Franse hoofdstad bezetten enkele tientallen aanhangers van generaal Aoun sinds zaterdagmiddag de Libanese ambassade. Zij eisen Aouns ongehinderde vertrek uit Libanon.

Na de zware gevechten van zaterdag in de christelijke enclave tussen overwegend Syrische troepen en eenheden die trouw waren aan Aoun waarbij meer dan 250 doden vielen, bleef het ook gisteren onrustig in Aouns vroegere gebied. De christelijke strijdgroep van Elie Hobeika, die zaterdag met de Syrische troepen Oost-Beiroet binnentrok, leverde strijd met wat zij beschreef als plunderende moslims, onder wie leden van de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah. Naast Hobeika's manschappen zijn nog steeds duizenden Syrische militairen in Oost-Beiroet.

De gebeurtenissen van zondag onderstreepten speculaties dat de val van Aoun islamitische en linkse strijdgroepen zal lokken naar dat deel van de enclave dat niet onder controle van Geagea's militie staat. (AFP, Reuter, UPI)

Pag.4: Aoun bleef voor velen een held