Woordspel 3

Leuke inzendingen, dat moet ik zeggen. Een ietsje meer dan de vorige keer. Sommige lezers hebben nog niet door dat een dergelijke prijsvraag twee weken kost, en dat er dus ook een week niets in de krant staat (nou, niets...).

Ik reken het even voor. U leest het 's zaterdags en u heeft dan tot en met woensdag om na te denken. Donderdags komt uw inzending bij de krant, uiterlijk, en dan heb ik ze vrijdag. Ik heb dan het weekeinde tot en met dinsdag om de brieven te openen en te sorteren en ik geef de nieuwe opgave plus de prijswinnaars op woensdag door. Da capo al fine.

Het aardige ditmaal is dat de derde prijs gewonnen is door een Amerikaanse. En dan hier de prijswinnaars:

Eerste prijs voor B. Heikema uit Groningen.(De opgave was eerst iets te zeggen wat men had moeten zeggen, vervolgens wat men zei.) Had moeten zeggen: ' Ik vond de Duitse eenwording toch wel een emotioneel gebeuren.' Zei: ' Ik stond bij de Brandenburger Tor op een verhoging met mijn nieuwe vriendinnetje en we zijn nog op de televisie geweest, heel Europa heeft ons gezien.' Had moeten zeggen: ' Ik vond de Duitse eenwording toch wel een emotioneel gebeuren.' Zei: ' Uiteraard hadden ze het weer uitgerekend gepland op de verjaardag van mijn ex-vriendin.'

Had moeten zeggen: ' Mijn vriendin is bij me weggelopen.' Zei: ' Ze is nogal bezig in de lijn van Madonna, ik zocht toch meer naar een ander concept.' Had moeten zeggen: ' Ik ben een beetje teut, sorry dat ik je zo laat nog bel.' Zei: ' Ja, HALLO jij daar, jij, jij grootste zeurkoos ZEURKOUS van het Halfwestelijk NOORDrond!'

Had moeten zeggen: ' Dit regeringsbeleid nekt het hele boerenbedrijf!' Zei: ' Wat mott'n wij met 'n kleurentelevisie? Wij verv'n onze koei'n toch ook niet rood?'

Had moeten zeggen: ' Die klereherrie daar beneden moet nu ophouden!' Zei: ' Tja, ik heb niets tegen jonge studenten hoor, maar zelf houd ik eigenlijk meer van Barbra Streisand... '

Tweede prijs voor Roemer Lievaart, Amsterdam.

Had moeten zeggen: ' Tot ziens!'Zei: ' He, u geeft me vijftig gulden teveel terug!!'

Had moeten zeggen: ' Liefste, als ik bedenk wat ik je allemaal heb aangedaan, hoe ik je bedrogen en belogen heb, hoe ik elke moraal genegeerd heb en jouw behandeld heb als een stuk huisvuil, dan kan ik me niet voorstellen dat je me ooit nog wilt aanraken... Maar je moet weten dat ik al die tijd alleen van jouw gehouden heb, wat ik ook deed... Alleen van jouw... ' Zei: ' Wat zit je haar leuk.'

Had moeten zeggen: ' Excellentie, Uwe Majesteit, monseigneur, excuseert u mij alstublieft een minuutje. Ik vrees dat hier van een noodgeval sprake is.' Zei: ' Au! K .t, een horzel!!'

Had moeten zeggen: ' Natuurlijk geloof ik je.' Zei: ' Dat kunnen ze all emaal wel zeggen, dat ze op... kickwockfing hewwe gefeten.'

Had moeten zeggen: ' Goeiemiddag. U bent meneer Schouten? Ik ben dokter Leigraaf. Uw vrouw ligt ziek op bed, maar het is niets ernstigs, maakt u zich niet ongerust.' Zei: ' Die zus van jou is een wilde!'

Had moeten zeggen: ' Af!!!' Zei: ' Help!'

Derde prijs voor Linda Ashworth, Hilversum.

Had: ' Over tien minuten moet ik de deur uit.' Zei: ' Vertel eens even... '

Had: ' Nee, ik neem de hond niet mee. Je houdt toch niet van dieren en je hebt die maagdelijk witte vloerbedekking.' Zei: ' Oke, als je het echt geen probleem vindt.'

Had: ' Dagenlang onophoudende regen, grijze lucht en eindeloze depressies.' Zei: ' Af en toe een bui.'

Had: ' Het is de tweede Chinees vanaf de hoek, naast de toko, en het heet Jade Gardens.' Zei: ' Ja, hoe het heet? Pearl Palace of zoiets. Er is een toko in de buurt. Je kan het niet missen!'

Had: ' Laatste keer. Al m'n fiches op zwart zetten!' Zei: ' Laatste keer? Dan maar al m'n fiches op rood!'

Eervolle vermeldingen naar: Ingeborg von Eugen, Amsterdam. Had: ' Waar is hier de wc?' Zei: ' Ik moet eens opstappen.'

Laura M. Rupp, Utrecht. Had: ' Nee hoor, er komen geen auto's aan. Maar wel een bus.' Zei: ' Nee hoor, er komen geen auto's aan.' (boem!)

Had: ' Wat romantisch, dat kaarslicht.' Zei: ' Wat is het donker hier. Het lijkt wel spertijd.'

Had: ' Is de kwark eigenlijk nog wel goed?' Zei: ' Zit niet zo te kieskauwen.'

Had: ' Ieder de helft?' Zei: ' Nee, deze keer zal ik de rekening betalen. Ober!'

Had: ' Moet je soms plassen?' Zei: ' Niet zeuren, eten!'

Had: ' Heb je de uitslag van het doktersonderzoek al gekregen?' Zei: ' Ben je met je verkeerde been uit bed gestapt? Kijk eens wat vrolijker!'

Had: ' Met wie spreek ik?' Zei: ' Eindelijk bel je me! Ik heb nachtenlang naar je liggen smachten!'

Eervolle vermelding naar M. de Kroon, Leiden. Had: ' Ik vind je echt heel leuk Jaap.' Zei: ' Ik vind je echt heel leuk Jan.'

Had: ' Hoezo?' Zei: ' Nee, ik heb niets te doen morgenavond.'

Vervolgens een aantal inzenders die het maar over een onderwerp hebben, maar die ik u toch niet wil onthouden.

Pim Visser, Den Haag. Had: ' Ik heb helaas maar een bed.' Zei: ' Ik slaap wel op de bank.'

Had: ' Dag Greetje, wat leuk je weer eens te zien.' Zei: ' Wij kennen elkaar nog niet geloof ik?'

Hans Bruggeman, Amsterdam. Had: ' Leuk u eens te ontmoeten, ik heb al veel over u gehoord.' Zei: ' Dag, tot ziens.'

Henk Voorwinde, Laren. Had: ' Blijf je slapen?' Zei: ' Die paar glazen was ik zelf wel af.'

En tenslotte een echt gebeurde van Ankie Vitopil, Blaricum. (Eerste week in een nieuwe werkomgeving.) Had: ' Ik wou een doos paperclips bestellen, die grote, van het merk Sax Phoenix.' Zei: ' Ik wou een doos paperclips bestellen, die grote, van het merk Sex Penis.'

Nu de nieuwe opgave van Woordspel 3.

Bedenk de titel van de autobiografie van een bekend persoon.

Voorbeelden (dus eerst de titel, dan de persoon.) ' Alles is K. O. is O. K.', Regilio Tuur

' Kruis en munt', Xaviera Hollander

' Ich weiss und Eva Braun', A. Hitler

' De Tweede Wereldbevrijding', mevrouw Rost-Van Tonningen

' Waarom ik stierf', J. Croiset

' Mijn man wist van niks', Eva Braun

' Het voordeel van de bank', Ruud Gullit

' Over gastvrijheid gesproken', Saddam Hussein

Inzendingen voor donderdag aanstaande naar Woordspel 3, redactie NRC-Handelsblad Paleisstraat 1, 1012 RB Amsterdam. Er zijn drie boekenbonnen van fl.50, -- beschikbaar voor de winnaars.

Van Lennep

    • van Lennep