Tsjechische kroon gedevalueerd

PRAAG, 13 okt. Tsjechoslowakije heeft de handelskoers van van de nationale munteenheid, de kroon, tegenover de belangrijkste westerse valuta's verlaagd met 35 tot 38 procent, zo heeft de Tsjechische staatsbank gisteren bekendgemaakt. De mededeling kwam enkele uren nadat topman Michel Camdessus van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) in Praag was aangekomen voor besprekingen met de financiele autoriteiten. Tsjechoslowakije werd vorige maand lid van het fonds.

Een Amerikaanse dollar zal vanaf maandag in de buitenlandse handel 24 kroon waard zijn in plaats van 15,53. Dat is een devaluatie van 35,3 procent. De koers tegenover de Duitse mark is met 35,8 procent verlaagd van 10,09 kroon tot 15,72 kroon. Ten opzichte van het pond sterling is er een waardevermindering van 37,3 procent en tegenover de Japanse yen van 37,64 procent. Voor andere buitenlandse valuta's gelden soortgelijke percentages.

De koersen van de kroon voor toeristen zijn ook opnieuw vastgesteld nadat er afgelopen maandag al een forse aanpassing was geweest. De middenkoers van de dollar gaat van 30,78 kroon naar 32,06 kroon en die van de Duitse mark van 20 naar 21 kroon. De regering van Tsjechoslowakije wil het verschil met de koersen op de zwarte markt wegwerken voordat de kroon in januari convertibel wordt in de buitenlandse handel.

De Tsjechische autoriteiten zullen het met IMF-topman Camdessus vooral hebben over de mogelijkheden voor kredietverlening door het fonds ter ondersteuning van de overgang naar een markteconomie. Praag wil ook financiele steun van de Wereldbank en de Europese Gemeenschap. Het geld zou mede moeten dienen om de kroon te steunen als de munteenheid begin volgend jaar inwisselbaar wordt in de handel.

De Poolse inflatie heeft in september op jaarbasis een niveau van 558 procent bereikt. Daarmee is de geldontwaarding een stuk lager dan de in piek in februari van 1183 procent op jaarbasis, maar de prijzen lopen weer op, aldus het Poolse bureau voor de statistiek. De prijzen in Polen zijn nu bijna verdrievoudigd sinds de regering negen maanden geleden bezuinigingsmaatregelen nam om de overgang naar een vrije markteconomie mogelijk te maken. Door deze maatregelen zijn is in de eerste helft van dit jaar het Poolse bruto nationale produkt met 15 procent gedaald en zijn de lonen reeel met 30 procent gedaald. Overigens gaat het langzamerhand iets minder slecht met de Poolse economie. In het derde kwartaal verminderde de industriele produktie met 20 procent tegen 30 procent in het eerste en in het tweede kwartaal. Het overschot op de Poolse begroting is inmiddels opgelopen tot 9.241.000 miljard zloties oftwel ongeveer anderhalf miljard gulden. (Reuter/ANP)