Studenten als koerier met OV-kaart

LEIDEN, 13 okt. Het Leidse studentendispuut Da Vinci heeft een koeriersdienst opgezet die goederen niet per auto of brommer laat vervoeren maar per trein door studenten met een OV-jaarkaart. Dat meldt het Leidse universiteitsblad Mare in het nummer van deze week.

Initiatiefnemer is de zesdejaars rechtenstudent Robbert van Rooij die naast zijn studie als koerier werkte. Hij rekende uit dat het vervoer van goederen per auto lang niet altijd sneller gaat dan met het openbaar vervoer. Met drie dispuutgenoten heeft hij een stichting opgericht die als werkgever voor de koeriers zal optreden. Het aantal studenten-koeriers wordt voorlopig geschat op negen per dag.

De stichting rekent dertig gulden per uur, dat is de helft van de prijs die een commerciele onderneming betaalt. De student houdt zelf ruim tien gulden over. Een student mag 208 gulden per maand bijverdienen wanneer hij gebruik maakt van maximale studiefinanciering. Is het bedrag hoger dan raakt hij de OV-jaarkaart kwijt.

Van Rooij: 'We willen geen gezeur met 'Groningen' dus zorgen wij er voor dat bij ons niemand meer verdient dan 200 gulden per maand. De koeriers krijgen de gelegenheid om met zes uurtjes reizen die OV-kaart waarom ze niet hebben gevraagd terug te verdienen.'

Zelf zal hij geen koeriersdiensten per trein vervullen. Opgevoed in een klein dorp waar geen openbaar vervoer kwam, heeft hij nooit kunnen wennen aan deze vorm van reizen. Daarnaast moet hij binnen een half jaar afstuderen en is hij zijn OV-kaart kwijt.