Snelle diamantgroei

Vaste-stofonderzoekers van de Nijmeegse universiteit en diamantfirma Drukker International in Cuijk zijn erin geslaagd laagjes diamant van 0,15 milimeter dikte met een snelheid van 0,05 milimeter per uur te laten groeien. De onderzoekers gebruiken de techniek van 'chemical vapor deposition' (CVD), die in Japan is ontwikkeld en sinds een paar jaar wordt toegepast. Daarbij wordt acetyleen (ethyn) in overmaat met zuurstof verbrand. De ontstane koolstofradicalen slaan neer op een oppervlak en komen daar in een diamantstructuur terecht. Vorming van de grafietstructuur wordt door het eveneens uit het acetyleen afkomstige waterstof verhinderd. Het is de goedkoopste methode om in het laboratorium diamant te maken.

De Nederlandse onderzoekers, gesubsidieerd door de Stichting Technische Wetenschappen, kunnen de laagjes nu sneller en dikker maken dan tot nu mogelijk was (Journal of Crystal Growth). Ze gebruikten kristallijne diamantplaatjes als ondergrond voor de laagjesgroei, hielden de temperatuur van de acetyleenvlam (3000 graden Celsius) en de ondergrond (950 graden Celsius) goed in de hand en gebruikten oververzadigd gas. Op het proces is octrooi aangevraagd.

Drukker voorziet toepassing als warmtegeleider en als coating voor het slijtvast maken van gereedschappen en messen.