Schuifdeurentoneel met verbale slapstick en gammele songs

De onzin van Wim T. Schippers gaat vaak over de zin van het leven. Aan het begin van het tweede programma, dat hij schreef voor zijn creaturen Jan Vos en Etna Vesuvia, laat hij de eerste wanhopig uitroepen: 'Waar beginnen we eigenlijk aan, als het straks allemaal weer is afgelopen?' De pathetische uithaal waarmee de hulpeloze Vos zulks debiteert, maakt zijn publiek aan het lachen. Maar tegelijk roert Schippers een diepe waarheid aan. In de slotscene voegt hij eraan toe, dat men zijn leven beter voor de dood een beetje aardig kan maken daarna zal het niet zo goed meer lukken.

Vos en Vesuvia in Volle Vaart is opnieuw een schuifdeurentoneelstukje voor de acterende musicus Clous van Mechelen, wiens gecultiveerde dilettantisme dat van de vroegere Sjef van Oekel benadert, en de vervaarlijk uitgedoste zangeres Neel, die zich met haar keel van jewelste en pulserende bekken in ieder lied vastbijt alsof het haar laatste is. Samen brengen ze Schippers' verbale slapstick ten gehore als twee stripfiguren, die zich na elke dreun even het stof van de schouders schudden en welgemutst verder gaan. Hun gekibbel gaat voornamelijk over de letterlijke betekenis van achteloos gebruikte platitudes, hun samenzang doet denken aan de levenslessen uit de tweederangs cabaretrevuetjes van vroeger. Er zitten gammele songs tussen, maar ook bijna-echte levensliedjes over de ups and downs van het menselijk bestaan: 'Wat zou de zomer zot zijn met alleen maar zonneschijn... ' Daarbij verruilt Van Mechelen zijn boekhoudersjasje regelmatig voor showjasjes, waarin hij een smeuige riedel op de saxofoon ten beste geeft.

Dat is het ongeveer: Vos en Vesuvia doen hun uiterste best een show op hoog niveau af te leveren, maar wij in de zaal zien hoe vaak ze falen. En de filosoof Schippers bestiert het hele spektakel, voortgedreven door de overtuiging dat als het leven onzin is, het maar beter leuke onzin kan zijn.

Voorstelling: Vos en Vesuvia in Volle Vaart. Tekst: Wim T. Schippers. Spel: Neel en Clous van Mechelen. Regie: Dree Andrea. Gezien: 11/10 in Klein Bellevue, Amsterdam. Aldaar t/m 28/10, daarna elders.

    • Henk van Gelder