Schauble raakt zwaar gewond door moordaanslag

BONN, 13 okt. De Duitse minister van binnenlandse zaken, Wolfgang Schauble (CDU), is gisteravond op een bijeenkomst van zijn partij in het Zuidbadense plaatsje Oppenau zwaar gewond bij een aanslag. Een veiligheidsambtenaar liep een schampschot op. Schauble werd in het hoofd en de borst getroffen door pistoolschoten en zou aan beide benen zijn verlamd.

De 48-jarige Schauble, die in het nabijgelegen Freiburg woont, is vannacht na een eerste behandeling in een streekziekenhuis in Oberkirch met een militaire helikopter overgebracht naar een moderner ziekenhuis in Offenburg. Hij had veel bloed verloren, maar was buiten levensgevaar en bij bewustzijn. 's Middags had Schauble, een politieke vertrouweling van kanselier Kohl, in de Bondsraad in Bonn nog deelgenomen aan een debat over een eventuele nieuwe asielwetgeving in Duitsland.

Toen Schauble gisteravond na een toespraak voor CDU-aanhangers in een restaurant in Oppenau omstreeks tien uur in het gezelschap van een dochter wilde vertrekken, werd hij benaderd door de 37-jarige Dieter K. die hem van dichtbij onder vuur nam met een Smith-and-Wesson-pistool. Deze man, die bij zijn aanhouding een verwarde indruk maakte, behoort volgens de politie niet tot een terroristische organisatie maar tot het drugs-milieu. De man, die onder psychiatrische behandeling zou zijn en bij zijn arrestatie riep dat hij zich 'een slachtoffer van vervolging door de overheid' voelt, zou wegens handel in verdovende middelen al een gevangenisstraf van drie jaar achter de rug hebben.

De aanslag op Schauble kwam ruim een half jaar nadat, eind april, een geesteszieke vrouw op een drukbezochte verkiezingsbijeenkomst in Keulen de SPD-kanselierskandidaat Oskar Lafontaine levensgevaarlijk verwondde ondanks de aanwezigheid van talrijke veiligheidsmensen. Drie maanden geleden overleefde Schaubles staatssecretaris Hans Neusel op het nippertje een bomaanslag. Schauble heeft herhaaldelijk laten weten dat politici in een democratie nimmer volledig te vrijwaren zijn van dergelijke risico's.

Pag.4: Kroonprins