Polaroid krijgt van Kodak 1,5 miljard

BOSTON, 13 okt. Het Amerikaanse fotografieconcern Eastman Kodak moet concurrent Polaroid 909 miljoen dollar (1,55 miljard gulden) schadevergoeding betalen wegens het schenden van het patentrecht op kant-en-klaarfotografie, zo heeft een Amerikaanse rechter gisteren bepaald. Het is een van de grootste schadeclaims die ooit in het bedrijfsleven in de VS zijn toegewezen.

In 1985 was na een proces van 75 dagen al beslist dat Kodak tien jaar lang inbreuk had gemaakt op het patent van Polaroid en zich uit de instant-fotografie moest terugtrekken. De schadevergoeding moest nog worden vastgesteld. Polaroid zei een schade te hebben geleden van bijna vier miljard dollar, maar volgens Kodak was het slechts 343 miljoen dollar.

Rechter A. David Mazzone bepaalde dat de winst van Polaroid als gevolg van de patentschending door Kodak bijna 250 miljoen dollar lager is gevallen. Dat bedrag is vermeerderd met rente en royalty's tot 909 miljoen dollar.

Het record aan toegewezen schadevergoeding in de VS staat nog steeds op naam van het olieconcern Texaco. Dat moest 10,3 miljard dollar aan concurrent Pennzoil betalen wegens het doorkruisen van een fusie-akkoord tussen Pennzoil en Getty Oil. Texaco dreigde toen feilliet te gaan en uiteindelijk werd een schikking voor een lager bedrag getroffen. (Reuter/ANP)

foto: Persfotografen bewonderen de eerste kant-en-klaarfoto (in 60 seconden) van de Amerikaanse uitvinder Edwin Herbert Land, oprichter van Polaroid, tijdens een bijeenkomst van de Optical Society op 21 februari 1947 in de Verenigde Staten. (Archieffoto)