Philips assembleert in Hongarije

ROTTERDAM, 13 okt. Philips wil samen met het Hongaarse bedrijf Videoton in Hongarije audio-apparatuur gaan assembleren. De twee ondernemingen hebben een intentieverklaring getekend over vorming van een joint venture. Bijzonderheden moeten de komende maanden nog worden uitgewerkt.

Volgens een woordvoerder van Philips is het de bedoeling dat de gezamenlijke onderneming in 1993 een omzet zal hebben van circa 50 miljoen dollar. Zo'n 600 tot 700 mensen zullen werk vinden in het assemblagebedrijf. De firma zal allerlei soorten audio-apparaten fabriceren, zowel voor de Oosteuropese als voor de Westeuropese markt.

Philips heeft al twee gezamenlijke ondernemingen in Oost-Europa. De Nederlandse multinational is voor 20 procent eigenaar van de Tsjechische videorecorderfabriek Tesla in Bratislawa, maar die joint venture heeft vanaf het begin matig gefunctioneerd. Philips praat daarom met Tsjechische partners en overheid over een andere opzet voor die samenwerking.

Verder heeft Philips begin dit jaar een beginselakkoord bereikt over deelneming in de Poolse lampenfabriek Polam-Pila. Het concern neemt in eerste instantie een belang van 50 procent, dat later tot 100 procent kan worden uitgebreid.

Verschillende divisies van Philips zijn driftig op zoek naar goedkope toeleveranciers in Oost-Europa. De lonen in Oost-Europa liggen ongeveer op hetzelfde niveau als in Maleisie. De videorecorderfabriek van Philips in Wenen heeft al voor 500 man aan werk uitbesteed in Hongarije en Tsjechoslowakije.