Libanese generaal Aoun capituleert na zware gevechten

BEIROET, 13 okt. De opstandige christelijke Libanese leider generaal Michel Aoun geeft zijn strijd op en heeft zijn troepen de opdracht geven zich over te geven aan het leger van de Libanese president, Elias Hrawi, en diens opperbevelhebber, generaal Emile Lahoud. Aoun zei hiertoe besloten te hebben om verder bloedvergieten te voorkomen.

Eerder op de ochtend had Aoun zijn toevlucht gezocht in de Franse ambassade in Beiroet nadat zijn hoofdkwartier zwaar onder de vuur was komen te liggen. Vanuit de ambassade vroeg hij om een staakt-het-vuren.

Vier Syrische vliegtuigen voerden vroeg in de ochtend een bombardement uit op het paleis waarin Aoun zich had verschanst, waarna het gebouw bestookt werd door Libanese en Syrische artillerie. De gevechten duurden vanmorgen nog voort.

Kort nadat een jongeman tijdens een betoging bij het presidentiele paleis gisteren drie schoten op de generaal had afgevuurd sprak Aoun duizenden aanhangers toe en zwoer hij nog door te zullen blijven vechten tot de dood of de overwinning. De menigte vormde, net zoals vorig jaar gebeurde toen de generaal door zijn tegenstanders werd bedreigd, een menselijk schild rondom het presidentiele paleis in de christelijke enclave van Libanon.

Zeker twee mensen werden gisteren gedood bij zware beschietingen tussen Aouns troepen en de militie van zijn christelijke rivaal Samir Geagea, die eerder dit jaar bij een moordende strijd veel terrein op Aoun won. De Syriers hadden duizenden militairen samengetrokken langs de grenzen van Aouns territoir na een verzoek om bijstand van Hrawi. Het was aanvankelijk niet duidelijk of de Syriers verder zouden gaan dan dreigen; de afgelopen maanden heeft Damascus juist Aoun discrete steun geleverd. Aoun beschikt over circa 15.000 man; Syrie heeft 40.000 militairen in Libanon.

Bovendien hebben de Verenigde Staten en Frankrijk, medestanders van Syrie in de coalitie tegen Irak, gisteren verzet aangetekend tegen een militaire aanval op Aoun. (AFP, Reuter, AP)