Irak kraakt Koeweitse centrale bank

PARIJS, 13 okt. Irakezen zijn er toch in geslaagd de kluis van de centrale bank van Koeweit open te breken, zo heeft de Koeweitse minister van financien, sjeik Ali al-Khalifa al-Sabah, gisteren bekend gemaakt in een interview met het Franse dadblad Le Monde.

In die kluis lagen volgens de minister vreemde valuta's met een tegenwaarde van 10 miljoen dollar en goudstaven met een waarde van 350 miljoen dollar.

'De centrale bank was zo ontworpen dat de kluis in de zee zou vallen, wanneer iemand zou proberen de deur open te blazen, ' aldus sjeik Ali. 'Helaas hebben de Irakzen uiteindelijk de mensen gevonden die de sleutels en de cijfercombinatie van het slot bewaarden. Ze dreigden hun hele families voor hun ogen te vermoorden als ze die sleutels en combinaties niet overhandigden.'

Sjeik Ali zei dat het voor de Irakezen moeilijk zou zijn het goud te gebruiken, aangezien het allemaal voorzien is van Koeweitse stempels: 'Irak zou het om moeten smelten en opnieuw moeten munten, een proces waar ze vermoedelijk geld op toe moeten leggen.' (Reuter)