IG Farben wil oude fabrieken terug hebben

BERLIJN, 13 okt. IG Farben, de onderneming die het gifgas voor Hitlers concentratiekampen produceerde, maar het derde rijk ook van kunstmatige rubber en uit steenkool gewonnen olie voorzag, heeft bij de rechtbank een claim ingediend voor twee voormalige fabrieksterreinen, in wat tot 3 oktober Oost-Duitsland was.

Dit meldt de Mitteldeutsche Zeitung. Volgens deze krant wil IG Farben, nu een lege vennootschap na door de overwinnaars van de tweede wereldoorlog te zijn opgebroken, al het onroerend goed en de installaties van de Buna en Leuna chemische complexen terug.

Hoewel IG Farben in liquidatie is, worden de aandelen nog steeds genoteerd aan de beurs van Frankfurt.

De claim van IG Farben is een van de meest controversiele van de vele duizenden die door Oost- en Westduitsers zijn ingediend op bezittingen van de voormalige DDR. Tot vandaag kunnen dergelijke claims worden ingediend.

Tot 1945 was IG Farben een van de grootste ondernemingen ter wereld. Samen met Standard Oil uit de Verenigde Staten en ICI uit het Verenigd Koninkrijk had het voor de oorlog de wereld verdeeld in drie onderscheiden invloedsferen.

De bestaande grote Duitse chemieconcerns BASF, Bayer en Hoechst zijn allemaal uit IG Farben voortgekomen. Het afgespliste Amerikaanse deel van IG Farben is GAF dat drie jaar geleden tevergeefs probeerde Union Carbide over te nemen.