Geboren klanten

De beursvreugde over de adoptie van het Britse pond door de Europese wisselkoersfamilie lijkt al weer iets uit een ver verleden. De FT-100 index van de beurs in Londen liep aan het begin van de week nog tien procent omhoog en de andere beurzen volgden, maar aan het eind van de week was het weer huilen met de lamp voorover.

De FT-100 index is terug op het peil voor de toetreding, de Amerikaanse aandelen zakken steeds verder weg en de CBS-koersindex zwabbert rond de 170. Vluchten kan niet meer.

Is er nog hoop? De voorspellingen en verhalen worden steeds zwarter. Niemand wil achterblijven. De wind waait een en al ellende. Hoopvolle adviseurs worden door hun pessimistische collega's naar het archief verbannen: 'Weg jij bij die telefoon.'

Dat decor is een spiegelbeeld van de tijden dat de koersen op recordhoogte staan. Het ene verhaal is dan nog mooier dan het andere. Kopen is het enige advies. Tot de laatste koper, op een veel te hoge koers, zijn plicht heeft gedaan en de koersen weer terug moeten om nieuwe kopers aan te trekken. Je zou kunnen zeggen dat nu iedereen wacht op de laatste verkoper die, ten einde raad, zijn stukken op een te lage koers verkoopt. Wanneer dat is weet niemand.

In hoog en laag spelen beleggers die op de verkeerde momenten kopen en verkopen een belangrijke rol. Dat is ook logisch, want iemand moet aan het kortste eind trekken.

In het openhartige en geestige boek Liar's Poker (Blufpoker) beschrijft de free lance journalist en verkoper van obligaties Michael Lewis zijn korte flitsende carriere bij Salomon Brothers, een van de grootste effectenhuizen op Wall Street, waar gehaaide handelaren en verkopers (Big Swinging Dicks) hun klanten, in de filosofie van Salomon met het geheugen van een kip, knollen voor citroenen proberen te verkopen. Wie daar intrapt, krijgt het predikaat Born Customer; geboren klant.

Als je iets wil verdienen met beleggen moet je dus geen geboren klant zijn. Met andere woorden: niet wachten tot iedereen vertelt dat je moet kopen. In de afgelopen week zijn Akzo, Hoogovens, KLM, Nationale Nederlanden, Nedlloyd en Philips op nieuwe twaalfmaandse dieptepunten gesloten. Die lage koersen zijn het gevolg van het beursklimaat en de slechtere bedrijfsresultaten en vooruitzichten.

Bij Akzo, Hoogovens en Nationale Nederlanden lijkt het klimaat een overdreven zware stempel te drukken op de koers. Wie het daar mee eens, en wil profiteren, kan overwegen de aandelen te kopen. Natuurlijk kan de koers daarna nog wel wat dalen, maar de koper verwacht op niet al te lange termijn een flink herstel.

Beleggers die de aandelen nog niet willen kopen maar wel voor weinig geld een belang op willen bouwen, hebben keus uit verschillende alternatieven. Bij voorbeeld de koop van januari call-opties met een uitoefenprijs boven de koers van het aandeel. Donderdag sloten die opties op 2,70 voor de Akzo met uitoefenprijs 85 gulden (slot aandeel 78,20), 2,40 voor de Hoogovens 55 (aandeel 49,90) en 1,80 voor de NN 55 (aandeel 50,50). Die opties geven een redelijke kans op succes bij een technisch herstel.

Een andere mogelijkheid is het schrijven van januari put-opties. Dat wil zeggen het aangaan van een koopverplichting op de uitoefenprijs van de optie. Donderdag sloot de Akzo put uitoefenprijs 80 gulden (aandeel 78,20) op 6,50 gulden.

De schrijver van die optie, niet te pessimistisch gestemd, ontvangt 650 gulden per optiecontract van 100 aandelen in ruil voor de verplichting Akzo's op 80 gulden te kopen. Blijft het aandeel tot de derde vrijdag in januari boven de 80, dan is de ontvangen vergoeding verdiend.

De put-januari 50 van Hoogovens (aandeel 49,90) sloot donderdag op 4,30 gulden. De NN 50 op 2,50. Gaat de koers van de aandelen naar beneden en komt het tot een verplichte koop, die voorkomen kan worden door de opties tijdig te sluiten, dan is de aankoopkoers van de aandelen per saldo lager dan de uitoefenprijs door de ontvangen put-premie.

Beleggers die door het herstel van vrijmiddag vast gestemd zijn kunnen, als derde mogelijkheid, de genoemde call-opties, of die met een lagere uitoefenprijs, kopen en de puts schrijven. Misschien een dubbel succes.

    • Adriaan Hiele