Foto

WASSENAAR In een met de nationale driekleur gedekte kist is gisteren Johan Teengs Gerritsen begraven. De zakenman Teengs Gerritsen die eerder deze week op 82 jarige leeftijd overleed, was een van de prominentste vertegenwoordigers van organisaties van oud-illegalen en vervolgden in de Tweede Wereldoorlog en maakte in de jaren 1940-1942 deel uit van het verzet. De begrafenis vanuit de oude, Nederlandse Hervormde dorpskerk in Wassenaar trok veel belangstelling. Prins Willem Alexander vertegenwoordigde de koninklijke familie bij het afscheid van 'oom Hans'. Minister Van den Broek kwam namens de regering. Verder waren er tal van mensen uit het voormalig verzet. Onder hen zijn medegevangene uit het geheime Duitse strafkamp Natzweiler, Bib van Lanschot die tijdens de kerkdienst gezamenlijke belevenissen uit de oorlog memoreerde. Ook de scheidende Duitse ambassadeur Von der Gablentz en de schrijver Harry Mulisch waren aanwezig. Ook de journalist W. L. Brugsma die zijn oude 'knakker' Teengs Gerritsen deze week beschreef als een born leader of men, als een 'generaal' zonder enige vrees en als een man zonder enige vorm van opschepperij maar alleen van zelfspot.

(Foto Roel Rozenburg)