Egypte zoekt nog steeds naar daders van moordaanslag

KAIRO, 13 okt. Egypte heeft lucht- en zeehavens in hoogste graad van paraatheid gebracht in het kader van de landelijke speurtocht naar de daders van de moordaanslag op parlementsvoorzitter Rifaat Mahjoub. Bij de aanslag in Kairo kwamen gisteren ook vijf politiemannen om het leven, onder wie een toevallig aanwezige generaal en een luitenant-kolonel. De daders, die als beroepskrachten worden gezien, ontsnapten.

In veiligheidskringen werd buitenlandse betrokkenheid vermoed bij de moord. '(plaatselijke) Islamitische groepen zijn niet zo goed geoefend voor dergelijke operaties.' Moslim-fundamentalistische groepen hebben overigens in het verleden herhaaldelijk aanslagen gepleegd in Egypte, waaronder die op president Sadat in 1981. De afgelopen weken echter hebben de Egyptische autoriteiten Bagdad er verscheidene malen van beschuldigd agenten te sturen om Egypte door middel van aanslagen te destabiliseren.

Enkele uren na de moord ontbond president Mubarak per decreet het parlement, de Nationale Assemblee, in overeenstemming met de uitslag van een donderdag gehouden referendum. Volgens de gisteren bekendgemaakte uitslag heeft 94 procent van de Egyptenaren ingestemd met ontbinding van het parlement en met nieuwe verkiezingen. Het Opperste Constitutionele Hof bepaalde in mei dat de laatste verkiezingen waren gehouden op basis van een ongrondwettige kieswet. Mubarak schreef voor 29 november verkiezingen uit. (Reuter, AFP, UPI)