Duitsland is nog niet van de naweeen van de Stasi-activiteiten af

BONN, 13 okt. De DDR mag dan officieel zijn opgeheven en de Oostduitse staatsveiligheidsdienst (de Staatssicherheitsdienst, beter bekend als Stasi) mag dan officieel niet meer bestaan, de spionagewerkzaamheden in het verenigde Duitsland blijken nog onverminderd voort te duren, zo bleek de afgelopen dagen. Deze erfenis bezorgt de Duitse leiders nog behoorlijk hoofdpijn.

Een reeks van arrestaties van spionnen van de vroegere DDR heeft twijfel gewekt aan de effectiviteit van de Westduitse binnenlandse veiligheidsdienst (BfV). Afgelopen dinsdag gaf Klaus Kuron, een hoge medewerker van deze dienst, zich aan bij de Westduitse justitie, omdat hij jarenlang had gewerkt voor de Stasi en nu was gevraagd voor de geheime dienst van de Sovjet-Unie te gaan werken. Kuron had toegang tot zeer geheime inlichtingen en speelde die sinds 1982 door aan de DDR. Hij gaf te kennen zich uit de spionage-activiteiten te willen terugtrekken en leverde informatie die al leidde tot de arrestatie van acht andere DDR-agenten.

Nog drie

Gisteren maakte de federale openbare aanklager in Karlsruhe de arrestatie bekend van nog eens drie spionnen, twee in Berlijn en een in Hannover. Een van de drie, door de openbare aanklager aangeduid als de 36-jarige Stefan E., was de contactman van Klaus Kuron. Stefan E., plaatsvervangend hoofd van het federale bureau van de Westduitse veiligheidsdienst, was de man die vorige week zaterdag nog probeerde Kuron aan te werven voor de KGB. Verder wordt de 53-jarige Gunther N., hoofd van het federale bureau van de Westduitse veiligheidsdienst, ervan beschuldigd met Kuron te hebben samengewerkt. Over de derde verdachte, de 40-jarige Gerd K., werden geen nadere mededelingen gedaan.

Lutz Stavenhagen, coordinator van de gezamenlijkke inlichtingendiensten in Bonn, verklaarde eergisteren nog niet te verwachten dat er nog veel spionnen op hoge plaatsen zullen worden ontmaskerd, maar hij voegde daaraan toe: 'Ik kan de mogelijkheid niet uitsluiten dat nog een of twee goed gestationeerde spionnen op hun post zitten.'

De Westduitse bondskanselier liet eerder deze week in een vraaggesprek met de Suddeutsche Zeitung weten voorstander te zijn van vervolging van DDR-spionnen, maar hij zei ook tegenstander te zijn van een verpesten van de atmosfeer: 'We moeten op geen enkele manier met een heksenjacht beginnen, maar het vermogen om ons te verzoenen beschermen.' De Westduitse regering overweegt een amnestie in te stellen tegen vroegere DDR-spionnen die zich aan kleinere wandaden hebben schuldig gemaakt, maar het zou nog niet volstrekt duidelijk zijn voor wie die amnestie dan zou moeten gelden. Denkbaar is dat alleen degenen die schuldig zijn aan de dood of het toebrengen van letsel worden vervolgd.

Angst en beven

Leden van de Bondsdag zien met angst en beven de gevolgen van de Stasi-erfenis tegemoet. Een aantal parlementsleden wil een speciale commissie instellen die een onderzoek moet doen naar een mogelijk Stasi-verleden van de Bondsdagleden die afkomstig zijn uit de Oostduitse Volkskammer. Minister van binnenlandse zaken Wolfgang Schauble is daar niet tegen, maar hij verzet zich tegen de gedachte dat alle archieven van de Stasi daarmee toegankelijk zouden moeten worden.

Ook tal van 'gewone' Westduitsers zouden er weinig voor voelen dat de Stasi-dossiers makkelijk toegankelijk worden gemaakt. Een Westduitse journalist verklaarde onlangs: 'Ik hoop dat niet de verkeerde mensen de hand leggen over het dossier dat de Stasi over mij heeft aangelegd. Mijn vrouw zou me vermoorden als ze wist wat ik daarginds deed.' (AP)