De zee centraal bij innemende VPRO-kinderserie

De zee, zondagmorgen gaat het over de zee. De zee is een gevaarlijke verleidelijke vrouw. Mysterieus, onpeilbaar.

De zee, de zee, ze bracht ons welvaart. Maar ja, zij moet worden betaald. En menig vrouw zit nu allenig. Daar man of zoon door 't water is gehaald.

Acordeon en saxofoon begeleiden Theu Boermans als hij De Verloren Zoon vertolkt, een prachtig melodrama vol natuurgeweld en lijden, dood en verdriet over De Eendracht die met man en muis verging. Beelden van Scheveningse vissersvrouwen en houten schepen in volle zee wisselen de figuratie af die Boermans zang in het juiste decor zet. Het levenslied in zijn volle glorie, de VPRO vertoont het voor kinderen in de reeks O, BITT'RE SMART, gemaakt met steun van het Stimulerings Fonds voor de Culturele Omroepprodukties. Ongewoon, misschien wel mooi.

Het levenslied zal niet elke aflevering over de zee gaan, al heeft Neerlands ligging en historie er waarschijnlijk toe geleid dat veel en smartelijk over de zee is gedicht en gezongen. In de serie Sprookjes van de zee wordt wel elke week opnieuw over zeemeerminnen en zeemeermannen, zeemonsters, zeeheksen, zee-oorlogen en zeekoninkrijken verteld. Zondag het prachtige verhaal over Dana die doedelzak leerde spelen van de Karbonkels.

De Karbonkeldrieling is de dag voor hun huwelijk met de zeesterrenprinsessen verdwenen, een mysterie dat pas na veel gemorste inkt, kunst en tovenarij door de doortastende Dana en de bangelijke en lelijke - heeft iets te maken met de melkboer, vertelt zijn vader - Karbonkelbroer wordt opgelost. 'Als je ze vindt, zal ik je belonen. Ik zal je liefste wens in vervulling doen gaan, ' belooft de Karbonkelkoning.

En zie, zelfs zonder dat Dana die uitspreekt, eindigt dit sprookje zoals het hoort.

Een zeer innemende produktie, waarmee de VPRO opnieuw aantoont dat zij kinderen serieus neemt.

    • Tv Vooraf
    • Wilma Cornelisse Zondag Ned. 2