Damrak stijgt in week met anderhalf procent

ROTTERDAM, 13 okt. Het Damrak had een goede week met een CBS-koersindex die in vijf dagen ruim anderhalf procent steeg en sloot op 170,6.

De Amsterdamse beurs begon de week in een uitstekende stemming. De vorige week was door een telefonische storing vroegtijdig afgebroken, kort voordat bekend werd dat het Britse pond tot het Europese Monetaire Systeem (EMS) zou toetreden. In Londen boekten de aandelen die dag een winst van 3,5 procent hoewel de beursbarometer voor de aankondiging nog in de min stond. Wall Street en andere beurzen veerden die vrijdag ook op zodat het Damrak begin deze week wat had in te halen.

Het de nacht ervoor opgestelde nieuwe begrotingsakkoord in de Verenigde Staten gaf de markt maandag nog een extra impuls zodat de CBS-stemmingsindex, de doorlopend geregistreerde beursindex van de belangrijkste fondsen, op een bepaald moment 3,3 procent boven het openingsniveaa stond, maar later weer iets inleverde.

Het sterkst stegen de aandelen van ondernemingen die veel handel met Groot Brittannie drijven en daarom voordeel hebben van de stabiliserende uitwerking die de toetreding tot het EMS op de koers van het pond heeft. De munt die vorig jaar nog meer dan een halve gulden zakte, moet nu binnen de marge van 3,13 tot 3,53 gulden blijven.

Het Nederlands-Britse Unilever profiteerde met een koersstijging van 6,10 gulden naar 143,70 gulden, een koerswinst van 4,4 procent. Het eveneens Nederlands-Britse Koninklijke Olie (Shell) steeg 4,70 gulden (3,5 procent) naar 140,30 gulden. DAF met produktie in Engeland steeg 1,3 gulden (6,2 procent) naar 23,20 gulden.

De Verenigde Staten vierden maandag Columbus Day zodat het Damrak niet op Wall Street hoefde te letten. De rest van de week zou het Damrak zich ook niet zoveel aan de ontwikkelingen aan de andere kant van de Oceaan aantrekken.

Dinsdag was er genoeg slecht nieuws van het thuisfront om de koersen omlaag te zenden. Het transportconcern Nedlloyd toonde zich volgens sommige handelaren een 'tweede Philips' met tegenvallers. Het concern gaat honderden arbeidsplaatsen schrappen om de verliezen in te dammen. Het fonds kelderde dinsdag 15,5 procent (6,80 gulden) en sloot op 37 gulden. Andere transportfondsen zoals VOC en Pakhoed deelden in de mineurstemming rond Nedlloyd.

Philips maakte dezelfde dag bekend dat met de reorganisatie van de computerdivisie 4.900 banen verloren gaan, een bericht dat werd bestraft met een koersdaling van 0,60 gulden (2,8 procent) naar 20,50 gulden. Het bericht dat Philips in 1992 met een nieuwe digitale cassetterecorder komt, maakte weinig indruk.

Woensdag zorgde 's ochtends een direkt ontkend bericht dat de Verenigde Staten Irak zouden hebben aangevallen, voor enige onrust. Uiteindelijk wist de beurs de dag met een kleine winst af te sluiten. Het gerucht dat Saddam Hoesein zou zijn doodgeschoten kwam pas na sluiting van de beurs binnen en had dus weinig effect.

De rest van de week boekte de beurs kleine winsten ondanks de flinke koersdalingen op Wall Street. KLM hield redelijk stand na berichten dat het dividend onzeker is en gisteren een reorganisatie werd aangekondigd en sloot de week af op 20,60 gulden.