Bolkestein: ik hoef me niet te schamen over optreden

DEN HAAG, 13 okt. VVD-fractievoorzitter Bolkestein is zelf ook niet tevreden over zijn eerste grote optreden als oppositieleider. 'Ik ben meer een schrijver dan een spreker. L'homme de l'escalier, de man die de trap afloopt en zich realiseert wat hij had moeten zeggen. Ik kan me dan ook niet zo erg schuldig voelen', zo heeft hij gisteren verklaard in een vraaggesprek met het ANP.

De VVD is geschrokken van de negatieve reacties op het eerste grote optreden van de nieuwe fractievoorzitter Bolkestein als oppositieleider. Tijdens de drie dagen durende Algemene beschouwingen die deze week in de Tweede Kamer werden gehouden, moest hij het telkens afleggen tegen premier Lubbers en minister Kok van financien en de woordvoerders van de regeringsfracties. In de VVD-fractie waren donderdag dan ook al weer bezorgde geluiden te horen over het leiderschap van de partij

In zijn gesprek met het persbureau ontkende Bolkestein als verliezer uit de strijd te zijn gekomen. 'Wij hebben 22 zetels, de coalitie heeft er 103. Dan kan je dus niet erg veel uitrichten. Het is een illusie te denken dat je dan een wig tussen CDA en PvdA kunt drijven of hen schade kunt toebrengen'.

Wel gaf hij toe de techniek van het debatteren in 'het theater dat de Tweede Kamer is' niet geheel onder de knie te hebben. 'Maar dat kun je leren, evenals je kunt leren schrijven. Ik vind dat er in Den Haag te veel waarde wordt gehecht aan de interrupties in het debat. Het is de kunst om zuinig te zijn met interrupties. Maar ze moeten wel dodelijk zijn'.

Bolkestein zei verder te hebben onderschat dat kabinet en coalitie de VVD hard zouden aanvallen op het ontbreken van een tegen-begroting. De liberalen hadden deze week geen goed woord over voor de rijksbegroting van minister Kok, maar met een alternatief kwamen zij niet. 'Het was tactisch beter geweest als ik op de eerste dag omstandiger met argumenten had uitgelegd waarom de VVD niet met een tegen-begroting zou komen. Jammer, dat had ik beter moeten aanpakken.'