Bagdad dreigt Moskou met vasthouden burgers

BAGDAD, 13 okt. Irak heeft gisteren gedreigd bepaalde Sovjet-burgers geen toestemming te geven te vertrekken als Moskou ermee instemt Iraakse militaire geheimen aan de Verenigde Staten door te geven.

De Amerikaanse minister van defensie, Dick Cheney, gaat dinsdag met dit doel naar Moskou. De chef van de inlichtingendienst KGB, Vladimir Krioetsjkov, zei vorige maand dat Moskou in principe bereid was geheime informatie over Irak met de VS te delen.

'Als de Sovjet-Unie de VS de informatie geeft die ze willen hebben, zouden we tot onze spijt worden gedwongen op een wijze te handelen die onze nationale veiligheid beschermt', aldus een Iraakse militaire woordvoerder die werd aangehaald door het officiele Iraakse persbureau INA. 'Tot die maatregelen kan behoren dat de verantwoordelijke functionarissen opdracht krijgen het vertrek stop te zetten van Sovjet-burgers die bij hun dagelijkse werkzaamheden met Irakezen toegang hebben gehad tot geheimen ten aanzien van bewapening, materieel en industrie.'

Een afgezant van president Gorbatsjov, Jevgeni Primakov, bezocht vorige week Bagdad en kreeg toen van de Iraakse president Saddam Hussein de belofte los dat iedere Sovjet-burger in Irak die dat wilde kon vertrekken. Er zijn nog duizenden Russen in het land. Naar verluidt willen de meeste Sovjet-technici die in de olie-industrie werken niet weg, kennelijk omdat betaling en omstandigheden daar beter zijn dan thuis. (Reuter, AP)

Pag.4: Samenwerking Moskou en Washington niet optimaal