Artal

Het levensmiddelenconcern Artal, voorheen RT Holding geheten, heeft een bod uitgebracht op de aandelen van branchegenoot Beledia. Beledia was tot voor kort volledig eigendom van Artal. Dit voorjaar echter introduceerde Artal zeventien procent van de aandelen Beledia op de effectenbeurs van Brussel. De inschrijfprijs bedroeg 446 Belgische frank (24,50 gulden) per aandeel. Artal wil deze aandelen nu terugkopen voor 650 frank (35,75 gulden) per aandeel. Het bod gaat Artal bij elkaar 74 miljoen gulden kosten.

Volgens een woordvoerster van Artal levert de beursnotering van Beledia veel nadelen op. Artal heft zijn hoofdkantoor in Rotterdam, grootaandeelhouder is de Belgische familie Wittouck. Het bedrijf zal dit jaar een omzet behalen van ongeveer 2,7 miljard gulden. Beledia, waarin de Europese deelnemingen van Artal zijn gebundeld, neemt hiervan een miljard gulden voor zijn rekening.