Weer Japanse bank gemeld in schandaal

ROTTERDAM, 12 okt. De Japanse justitie heeft een tweede connectie bekend gemaakt tussen een vooraanstaande bank en de frauduleuze aandelenmakelaar Mitsuhiro Kotani. De Sanwa bank, een van Japans grootste tien banken, heeft Kotani voorzien van 31 miljard yen (400 miljoen gulden), waarmee hij de aandelen van een ontwikkelingsmaatschappij heeft gemanipuleerd. Kotani en een medeplichtige staan hiervoor momenteel terecht. Beiden ontkenden gisteren schuld.

De onthulling heeft de Sanwa bank in verlegenheid gebracht, al wordt de bank niet beschuldigd van oneigenlijk handelen. De connectie onderstreept dat frauduleuze manipulatie met aandelen geen randverschijnsel is in Japans financiele wereld, maar zich dicht tegen gerespecteerde instellingen afspeelt.

Eerder deze week nam de voorzitter van de Sumitomo bank, de derde bank in Japan en van de wereld, ontslag wegens een ongeoorloofde transactie van een filiaalmanager. Hij had geld van clienten van de Sumitomo bank naar dezelfde Kotani gesluisd.

Eerder al zijn vier effectenhuizen voorwaardelijk veroordeeld en beboet wegens samenwerking met Kotani.