Vink nieuweling in selectie Oranje

ZEIST, 12 okt. Marciano Vink is de nieuweling in de zestien spelers tellende selectie van het Nederlands elftal, dat komende woensdag in de voorronden van het Europese kampioenschap tegen Portugal voetbalt. De bijna 20-jarige verdediger is een van de zeven Ajacieden die door bondscoach Rinus Michels voor het duel in Porto zijn uitgenodigd.

Michels, die zeven Ajacieden koos, kan niet beschikken over Jan Wouters die door de UEFA voor een wedstrijd is geschorst. De uitsluiting van de Ajacied dateert nog van het toernooi om het Europese kampioenschap (1988), toen hij in de ontmoetingen met Ierland en de Sovjet-Unie gele kaarten opliep. Michels doet geen beroep op Ronald Koeman wegens diens kritiek op de speelwijze van het Nederlands elftal vorige maand in Palermo tegen Italie.

Voor Adri van Tiggelen was de uitverkiezing een meevaller. 'Eerlijk gezegd, had ik niet op een plaatsje in de selectie gerekend', bekende de verdediger van Anderlecht. 'Ik ben ruim vijf weken met een schouderblessure uit de roulatie geweest. Daardoor miste ik de oefeninterland tegen Italie. Woensdag speelde ik tegen Lierse SK voor de eerste keer weer mee op het hoogste niveau. Het ging in het laatste half uur niet onaardig.'

Van Tiggelen (33) raakte in de eerste competitiewedstrijd tegen St. Truiden geblesseerd. Een botbreuk onder het schouderblad hield hem lange tijd aan de kant. Twee weken geleden hervatte de voormalige Spartaan de training en speelde nadien twee keer in het tweede elftal. 'Ik voel me nog geen honderd procent', aldus Van Tiggelen. 'Conditioneel zit ik alweer redelijk goed, maar ik mis nog wedstrijdritme. Toch reken ik woensdag op een plaats in de basisopstelling. Michels heeft me niet voor de bank geselecteerd. Daarvoor ben ik te oud geworden.'

De disciplinaire schorsing van Koeman heeft Van Tiggelen, die voor het begin van het wereldkampioenschap voorzitter Martin van Rooijen openlijk schoffeerde, verbaasd. 'Die hele affaire is aan mij voorbij gegaan. Ik heb in de kranten gelezen dat er een bepaalde gedragscode is afgesproken. De spelers zouden zich positiever moeten opstellen. Voor mij geen punt. Van mij zul je geen onvertogen woord meer horen.' Welke gevolgen de gedwongen absentie van Koeman voor de Oranje-verdediging heeft, wist Van Tiggelen nog niet. 'Zaterdag in Zeist zal Michels wel met de oplossing komen. Mij maakt het in principe niet uit, waar ik sta, of wat ik moet doen. Als het maar defensief werk betreft.'

De kans dat Marciano Vink op zijn twintigste verjaardag mag debuteren in het Nederlands elftal is klein. In vergelijking met de selectie voor het oefenduel met Italie is naast Wouters en Koeman ook Feyenoorder Henk Fraser afgevallen. De van een oorontsteking herstelde John van 't Schip behoort weer tot de uitverkorenen. Ook Dennis Bergkamp, die zijn ploeggenoot in Palermo verving, kreeg opnieuw een uitnodiging.

Artur Jorge, de bondscoach van Portugal, kan voor de krachtmeting tegen Nederland geen beroep doen op middenvelder Andre (FC Porto) en aanvaller Rui Barros (AS Monaco). Het duo kampt met flinke blessures. De selectie voor het Nederlands elftal bestaat uit: Van Breukelen, Vanenburg en Valckx (allen PSV), Hiele (SVV), Van Tiggelen en Rutjes (beiden Anderlecht), Vink, Frank de Boer, Winter, Blind, Richard Witschge, Van 't Schip en Bergkamp (allen Ajax), Gullit en Van Basten (AC Milan) en Gillhaus (Aberdeen).