Unita zegt wapens neer te leggen

LAGOS, 12 okt. De Angolese verzetsbeweging UNITA (Unie voor de Totale Onafhankelijkheid van Angola) ziet de gewapende strijd niet langer als een oplossing voor het conflict met de marxistische regering in Luanda. UNITA erkent de regering van president Jose Eduardo dos Santos en gaat ermee akkoord dat deze aanblijft om algemene verkiezingen te organiseren. Dit heeft UNITA-leider Jonas Savimbi gisteren in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos bekendgemaakt, nadat hij een bezoek had gebracht aan president Babangida.

Savimbi zei verder dat UNITA een actieve rol wil spelen bij de organisatie van algemene verkiezingen. 'We zullen werken aan het vaststellen van regels voor de verkiezingen. Ik ben optimistisch over vrije en eerlijke verkiezingen in Angola', aldus Savimbi.

Met de uitlatingen van Savimbi lijkt een impasse in de onderhandelingen tussen UNITA en de regering te zijn doorbroken. Tot nu toe wilde UNITA alleen de wapens neerleggen en de regering accepteren in ruil voor erkenning als politieke partij. De regering vond op haar beurt dat UNITA eerst moest stoppen met vechten voordat ze de verzetsbeweging als politieke partij kon erkennen. Bij de laatste onderhandelingsronde tussen de twee partijen, van 24 tot 27 september, werd op dit punt geen vooruitgang geboekt.

UNITA en het marxistische regime van Angola zijn al vijftien jaar lang verwikkeld in een bloedige burgeroorlog, die aan duizenden het leven heeft gekost. Bovendien heerst in Angola ten gevolge van de voortdurende oorlog een hongersnood.

Waarom Savimbi juist op dit moment de gewapende strijd wil opgeven, is niet duidelijk. De Verenigde Staten, de belangrijkste geldschieter van UNITA, zegden vorige week een voortzetting van de financiele steun toe. De Angolese regering heeft nog niet gereageerd op Savimbi's uitlatingen. (AFP)