Toestand in Israel blijft explosief

TEL AVIV, 12 okt. In een volgens Palestijnse en Israelische bronnen nog steeds explosieve sfeer heeft Israel sinds gisteravond de veiligheidsmaatregelen rond de Tempelberg in Oost-Jeruzalem verder verscherpt. Voor een miljoen Palestijnen geldt vandaag in de bezette gebieden een uitgaansverbod.

Ter voorkoming van het uitbreken van incidenten bij het uitgaan van de moskeeen laten de Israelische autoriteiten slechts oudere Palestijnen uit Oost-Jeruzalem tot de zwaar bewaakte Tempelberg toe. Doorgaans worden de diensten op vrijdag druk bezocht. Palestijnen uit de bezette gebieden worden bij de toegangswegen tot Jeruzalem bij militaire controleposten tegengehouden.

De Israelische autoriteiten hopen dat deze en andere veiligheidsmaatregelen in de bezette gebieden geleidelijk het weer opgelaaide vuur van de intifadah na het doodschieten van 21 Palestijnen op de Tempelberg van maandag zullen temperen.

Nieuwe incidenten, waarbij aan Palestijnse doden vallen, kunnen de intifadah vleugels geven en Israel bij beperkt geweldsgebruik voor een situatie plaatsen die niet meer valt te controleren.

Ondanks de hoge staat van paraatheid van politie en legereenheden in Jeruzalem hebben zich daar gisteren evenals in de bezette gebieden en in Israel reeksen incidenten voorgedaan. De politie gebruikte traangas om gemaskerde Palestijnen, die optrokken naar de Majlis-poort bij het Tempel-gebied, te verdrijven. Op het Tempelberg-terrein zelf demonstreerden Palestijnse vrouwen en met Palestijnse vlaggen zwaaiende jongeren. Bij enkele Palestijnse vluchtelingenkampen rond Jeruzalem deden zich gisteren ook botsingen met Israelische politie en grenspolitie-eenheden voor.

Onder zware politiebewaking stroomden gisteren ondanks de spanning in Oost-Jeruzalem toch enkele tienduizenden joden naar het grote plein voor de Klaagmuur onder het Tempelberggebied voor de viering van het religieuze 'vreugde van de wet' feest. Uitbundig dansend demonstreerden groepen joden dat Oost-Jeruzalem een onafscheidelijk deel is van Israels 'eeuwige hoofdstad' Jeruzalem.

Terwijl de Israelische autoriteiten in de bezette gebieden en ook in Israel zelf voor een groot veiligheidsprobleem staan, maakt Jeruzalem zich grote zorgen over de diplomatieke repercussies van het drama op de Tempelberg.

De scherpe veroordeling van Israels optreden tegen de Palestijnen op 'zwarte maandag' is in Jeruzalem hard aangekomen. Jeruzalem maakt zich echter nog grotere zorgen over vrijwel zeker geachte Amerikaanse steun aan een scherpe veroordeling van Israel door de Veiligheidsraad. Mogelijk zal deze worden gekoppeld aan het zenden van een commissie van onderzoek naar Israel en de bezette gebieden om de toedracht van het incident te bekijken en het opstellen van raadgevingen voor de veiligheid van de Palestijnen onder Israelische bezetting. Israelische diplomaten spreken over 'het in elkaar storten van Israels internationale positie' en vrezen dat de VS Israel voor het bij elkaar houden van de anti-Iraakse coalitie de rug zullen toekeren.

    • Salomon Bouman