Ozongat dit jaar weer groot

WASHINGTON, 12 okt. Het ozongat boven de Zuidpool is dit jaar zeker zo groot als in voorgaande jaren, terwijl wetenschappers hadden gerekend op een afname van de omvang. Dit heeft de Amerikaanse meteoroloog Paul Newman gisteren gezegd. Hij is tijdelijk verbonden aan de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Ieder Zuidpoolvoorjaar, in september en oktober wanneer de zon voor het eerst boven de horizon komt, neemt boven Antarctica de dichtheid van de ozonlaag tijdelijk af, naar men aanneemt door fotochemische reacties waarin freonen en halonen een sleutelrol spelen. Ook meteorologische omstandigheden zijn echter van belang. Dit jaar hadden meteorologen een wat geringere afname van de ozonlaag verwacht. Maar dit blijkt vooralsnog niet het geval.

Wanneer de afname inderdaad groter is dan voorspeld, zal men de meteorologische modellen moeten bijstellen. Ook kan het zijn dat men de fotochemische reacties minder goed begrijpt dan men had gedacht. (UPI)