Mubarak wijst 'koppeling'problemena af; Voorzitter Egyptischepartlement vermoord

KAIRO, 12 okt. De voorzitter van het Egyptische parlement, de 64-jarige Rifaat Maghub, is vanmorgen in het centrum van Kairo vermoord. De moord werd vermoedelijk gepleegd door vier mannen op een motorfiets, die vervolgens na een schietpartij met de politie wisten te vluchten.

Over de identiteit van de moordenaars is nog niets bekend. Eerder had de Egyptische minister van binnenlandse zaken, Abdel-Halim Moussa, gewaarschuwd dat de Irakezen wellicht zouden proberen Egypte te infiltreren en aanslagen te plegen om het hen onwelgevallige bewind van president Hosni Mubarak te destabiliseren.

De aanslag had plaats in de buurt van het Semiramis Intercontinental-hotel, niet ver van de Nijl. Maghub, die gold als een nauwe bondgenoot van Mubarak, werd in zijn auto vlakbij het hotel doodgeschoten. Ook twee veiligheidsbeambten werden gedood.

Moussa zou enkele uren later de uitslag hebben bekendgemaakt van een referendum over nieuwe verkiezingen dat gisteren in Egypte werd gehouden.

Onlangs werden in Kairo 27 Palestijnen en zeven Irakezen gearresteerd op verdenking van het beramen van terroristische aanslagen in Egypte. Onder hen bevonden zich onder anderen vier Palestijnen die behoorden tot de vanuit Bagdad opererende terreurgroep van Abu Nidal. In de flat in Kairo waar dit viertal werd gearresteerd werd volgens de Egyptische autoriteiten een kaart gevonden waarop voor sabotage in aanmerking komende doelen waren aangegeven.

President Mubarak verklaarde gisteren dat de Golfcrisis niet dient te worden gekoppeld aan het Palestijnse vraagstuk, zoals Irak en de PLO verlangen. Mubarak, die zich aan de kant van de Saoediers en de Westerse staten heeft geschaard en troepen heeft gezonden voor de verdediging van Saoedi-Arabie, toonde zich gisteren opnieuw kritisch over de Iraakse leider Saddam Hussein. ..) De Palestijnse kwestie is een Arabisch-Israelisch probleem', aldus Mubarak, 'Als we zeggen dat we de twee (zaken) met elkaar gaan verbinden, betekent dat dat helemaal niets willen oplossen'.

Wel is de Egyptische president voorstander van het zenden van een internationale politiemacht naar de door Israel bezette gebieden ' inclusief Oost-Jeruzalem om de al-Aqsa-moskee en andere belangrijke islamitische plaatsen te beschermen. (AP, Reuter)