Interest op staatslening op hoogste niveau sinds 1983

ROTTERDAM, 12 okt. De rente op de nieuwe staatslening bedraagt 9,25 procent, de hoogste rente sinds in 1983 9,5 procent werd geboden. De looptijd is zoals gebruikelijk tien jaar.

Op de voorlaatste lening bood de Staat ruim een maand geleden negen procent. Om de stukken te slijten moesten de stukken toen met een korting worden aangeboden. Omdat de rente steeds verder opliep, bood de Staat een steeds grotere korting die het rendement voor de beleggers deed oplopen van 9,05 procent bij de introductie op 3 september naar 9,28 procent op 25 september toen de uitgifte werd gestaakt. Dat laatste percentage was richtlijn voor de nu geboden rente.

Volgende week dinsdag mogen beleggers een koers bieden waarna de Staat de hoogste bieders een staatslening krijgen toegewezen. Na deze zogeheten gewone tender wordt de uitgifte vanaf woensdag als toonbankuitgifte verzorgd, dat wil zeggen dat de Staat de uitgiftekoers continu kan aanpassen aan de rentestand. De uitgiftekoers is bepalend voor het rendement.

De financieringsbehoefte van de Staat bedraagt dit jaar ongeveer 42 miljard gulden, waarvan al 29,45 miljard (zeventig procent) binnen is.