Greenpeace vervolgd voor actie in IJmuiden

HAARLEM, 12 okt. Het openbaar ministerie in Haarlem heeft besloten een medewerker van de milieu-organisatie Greenpeace strafrechtelijk te vervolgen voor een vorig jaar november in IJmuiden uitgevoerde actie. Het is voor het eerst dat Greenpeace zich in Nederland voor de strafrechter zal moeten verantwoorden.

De kapitein van het actieschip Sirius, de Brit Dave Enever, wordt ten laste gelegd dat hij 'een vaartuig heeft beschadigd waarbij levensgevaar voor de anderen te duchten was'. Hierop staat een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar.

Het ging om een boot van de rijkspolitie die door de Sirius werd aangevaren. 'Wij vonden dat de spuigaten uitlopen', zegt de Haarlemse officier van justitie mevrouw mr. C. J. Hemmes. De zitting is op 23 november.

Op last van Hemmes heeft de rijkspolitie een proces-verbaal opgemaakt van de actie waarmee Greenpeace in november van het vorig jaar protesteerde tegen de komst van een vlooteskader van de NAVO in Amsterdam. Volgens de milieu-organisatie hadden de NAVO-schepen kernwapens aan boord.

Pag.2: Vervolg

Hemmes stelt dat Greenpeace zich bij de actie niet heeft gehouden aan de afspraken die waren gemaakt met de politie. Twee schepen van Greenpeace blokkeerden zeven uur lang de Noordersluis en kwamen bij het manoeuvreren in botsing met het Engelse schip Grey Rover en de politieboot. Volgens Justitie was Greenpeace toestemming gegeven voor een ludieke actie maar was afgesproken dat de demonstranten met hun bootjes de doorgang niet zouden verhinderen.

Dat het openbaar ministerie er bijna een jaar over heeft gedaan om te beslissen dat tot vervolging zal worden overgegaan, komt mede doordat sommigen in het Haarlemse parket het niet opportuun vonden de populaire milieu-organisatie strafrechtelijk aan te pakken.

Greenpeace noemt de justitiele actie 'overtrokken'. Voorzitter R. van Huizen zegt dat bij de aanvaring tussen de Sirius en de politieboot geen opzet in het spel was en dat de milieu-organisatie de schade a 3000 gulden onmiddellijk heeft vergoed. De correspondentie tussen Greenpeace en de rijkspolitie na de 'liefkozende aanraking' was volgens Van Huizen ook uiterst vriendelijk van toon. 'Ik vind dat deze zaak overtrokken wordt behandeld, maar de rechter moet maar oordelen.'

Het is volgens Greenpeace de eerste keer dat een medewerker van de milieu-organisatie zich voor de Nederlandse strafrechter moet verantwoorden. In oktober 1987 werden de Nederlandse Greenpeace-medewerkers H. Guyt en W. Beekman in Engeland veroordeeld tot drie maanden cel omdat zij een rechterlijk verbod overtraden om aan de acties tegen de kerncentrale in Sellafield deel te nemen. Deze 'belediging van de rechtbank' werd hun zwaar aangerekend. Guyt en Beekman werden allebei na zes weken wegens goed gedrag weer vrijgelaten.

    • Marcel Haenen