Gedood Ira-lid had banden met 'Roermond'

ROERMOND, 11 okt. Het 37-jarige IRA-lid Desmond G., die dinsdagavond in Noord-Ierland is gedood bij een vuurgevecht met Britse agenten van anti-terreureenheid van de SAS, heeft banden onderhouden met de drie mannen en de vrouw die verdacht worden van de IRA-aanslag in Roermond.

In het Haagse appartement, dat door een van de IRA als schuilplaats werd gebruikt, zijn volgens de Roermondse officier van justitie mr. J. Laumen vingerafdrukken van G. in overvloed aangetroffen. G. is volgens Laumen ook de man geweest die samen Michael C. de Rijswijkse studente Ingrid H. heeft geintroduceerd bij Sean H., met wie het meisje een relatie aanging. Op verzoek van H. huurde zij het appartement op haar naam.

D. werd ook door de Duitse politie gezocht in verband met de moord op een Britse korporaal en zijn zes maanden oude dochtertje, vorig jaar oktober in Wildenrath. Die aanslag werd gepleegd met hetzelfde kalashnikov-geweer als gebruikt werd bij de aanslag in Roermond. Het wapen werd in juni teruggevonden in de bossen bij het Belgische Meerle, waar H. en twee andere verdachten schietoefeningen hielden.

Desmond D. werd dinsdag samen met een ander IRA-lid, Martin McCaughey doodgeschoten door agenten van de SAS, de speciale anti-terreureenheid van de Britse politie. Volgens de politie zijn beiden betrokken geweest bij meerdere aanslagen op het Europese vasteland.