ETA praat weer in het geheim met Spaanse regering

MADRID, 12 okt. De Baskische afscheidingsbeweging ETA voert geheime gesprekken met de Spaanse regering over voorwaarden voor onderhandelingen. Dat zeggen ETA-leiders in een vandaag gepubliceerd vraaggesprek met de radicale Baskische krant Egin. De ETA is bereid de wapens gedurende onderhandelingen neer te leggen, aldus de anonieme woordvoerders.

Volgens de ETA-leiding bestaat er een 'conjunctuur' die het toestaat de onderhandelingen van vorig jaar in Algerije, te hervatten. De ETA brak die gesprekken in april af na onenigheid met Madrid over de formulering van gemaakte afspraken. Daarop hervatte de afscheidingsbeweging haar aanslagen. Sindsdien heeft de Spaanse regering het bestaan van contacten met de ETA steeds ontkend.

Eerder deze week heeft de leiding van de Catalaanse terreurorganisatie Terra Lliure ('Vrij Land') haar leden voorgesteld geen gewelddaden meer te plegen, zo meldt de Spaanse krant El Pais. Volgens in Frankrijk ondergedoken leiders wijzen de recente gebeurtenissen in Oost-Europa, en dan vooral in de Baltische staten, erop dat het recht op zelfbeschikking ook zonder geweld kan worden verkregen.

Terra Lliure is een van de kleinste terroristische bewegingen die op dit moment nog actief zijn in Spanje. Net als de Baskische ETA (en anders dan de ultra-linkse GRAPO) wortelt zij in het streven naar staatkundige autonomie voor een gebied dat zich van de rest van Spanje onderscheidt door een eigen taal en cultuur. Ook andere organisaties steunen dit streven in Catalonie maar Terra Lliure was tot dusver de enige beweging die ook overvallen en bomaanslagen pleegde. Belangrijkste wapenfeiten uit het recente verleden waren de verstoring van de openingsplechtigheid van het Olympisch stadion in Barcelona en de verijdelde aanslag op een kazerne in het hart van dezelfde stad. In het proces tegen vier verdachten van deze laatste misdaad werden dinsdag gevangenisstraffen geeist tussen de dertig en de zesendertig jaar.

Vijf van de zes bomaanslagen gisteren in de autonome Spaanse regio Galicie zijn opgeeist door de afscheidingsbeweging Guerrillaleger van het Vrije Galicische Volk (EGPGC). Alleen bij de zesde bomexplosie, in een discotheek, vielen slachtoffers: drie mensen vonden de dood en 49 raakten gewond. Een van de drie doden droeg de bom waarschijnlijk bij zich. De politie vermoedt dat deze man, Jose Ignacio Villar, die bekendstond als lid van de EGPGC, in de discotheek wachtte op het moment dat hij de bom ergens anders zou plaatsen.

De andere vijf bommen ontploften bij ondernemingen die in verband zijn gebracht met drugshandel. De politie vermoedt dat het EGPGC daarmee, naar voorbeeld van de ETA, meer sympathie wil winnen. Het EGPGC is een relatief jonge afscheidingsbeweging in Spanje, die zegt sinds 1986 circa vijftig aanslagen te hebben uitgevoerd. Vorig jaar kwam daarbij een politieman om het leven. Gisteren protesteerden ruim 5.000 studenten in de Galicische hoofdstad Santiago de Compostela tegen de aanslag op de discotheek.