Cheney naar Moskou voor overleg over Golf

WASHINGTON/TOKIO, 12 okt. De Amerikaanse minister van defensie Dick Cheney zal volgende week een vierdaags bezoek aan Moskou brengen om met Sovjet-leiders te praten over de Golf-crisis, zo heeft het Pentagon gisteren gezegd.

Een functionaris van het Pentagon zei dat Cheney de Sovjet-Unie zal vragen om vertrouwelijke informatie over de kracht van het Iraakse leger en de mogelijke bedoelingen van Bagdad. Cheney zal eerst naar Londen vliegen voor overleg en dinsdag doorreizen naar Moskou, waar hij naar verwachting Sovjet-president Michail Gorbatsjov en minister van buitenlandse zaken Dmitri Jazov zal ontmoeten. Na zijn bezoek aan Moskou zal Cheney in Parijs overleg voeren.

De Sovjet-Unie heeft gisteren gevraagd om een vergadering van het Militaire Staf Comite van de Verenigde Naties, waarin militaire bevelhebbers van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad zitting hebben. Minister van buitenlandse zaken Edoeard Sjevardnadze deed de aanbeveling in een brief aan de secretaris-generaal van de VN, Perez de Cuellar. Sjevardnadze meent dat de VN de instrumenten moeten leveren voor een vreedzame oplossing van de Golf-crisis en ziet daarin een rol weggelegd voor het Militaire Staf Comite.

Veel vluchten van Amerikaanse vliegtuigen en helikopters in de Golf-regio werden gisteren voor 24 uur stilgelegd na een reeks ongelukken. De toestellen zijn gecontroleerd op mankementen. Het Amerikaanse leger heeft de afgelopen weken al eerder grote problemen gehad met zijn materieel, met name in de woestijn van Saoedi-Arabie.

Het Japanse parlement vergaderde vandaag over een voorstel van premier Toshiki Kaifu voor het sturen van troepen naar de Golf, die louter belast zouden mogen worden met 'vreedzame' taken. De Japanse Socialistische Partij heeft zich een fel tegenstander getoond van het plan, maar Kaifu lijkt te kunnen rekenen op een meerderheid van zijn eigen Liberaal-Democratische Partij, die in het besluitvormende Lagerhuis over een meerderheid kan beschikken. (AP, AFP, Reuter, UPI)