Aandelen en dollar dalen in waarde na stijging vanolieprijs

ROTTERDAM, 12 okt. Beurzen en geldmarkten reageerden gisteren en vanochtend opnieuw met aan daling in de aandelenkoersen en de dollarwaarde op de gestaag stijgende olieprijzen. Het Dow Jones gemiddelde van de belangrijkste aandelen daalde gisteren op Wall Street met 42.82 punten.

Op de termijnmarkten in New York en Londen werd gisteren weer ruim 40 dollar per vat (159 liter) van de toonaangevende oliesoorten Brent (Noordzee-olie) en West Texas Intermediate (Amerikaanse olie) betaald, voor termijncontracten met leveringsdatum in november. Vanochtend was de openingsnotering in Londen 40,05 dollar per vat. Later daalde de olieprijs onder invloed van een matige handel omdat weinig handelaren voor het weekeinde risico's durven nemen.

Belangrijkste oorzaak van de stijgende olieprijs en de neergang op de beurzen is de opvatting die de Britse minister van buitenlandse zaken Hurd gisteren gaf, dat binnen enkele weken beslist zou moeten worden of er een militair ingrijpen komt in het Golfconflict. Ook de toegenomen spanning in Israel is van invloed, zei een waarnemer in de oliehandel vanochtend.

Ook de valutamarkt wordt nog steeds beheerst door de situatie in het Midden-Oosten. Men vraagt zich nu niet langer af of er oorlog komt tegen Irak om Kuwayt te bevrijden, maar wanneer die oorlog uitbreekt. Op de Europese wisselmarkten opende de Amerikaanse dollar vanochtend bijna twee cent lager op fl.1,7090, een fractie hoger was dan het slot van gisteren in New York. Tegen het middaguur was de dollarwaarde inn Amsterdam iets gestegen, naar fl.1,71.

Gisteren daalde de dollar in Frankfurt tot het laagste niveau ooit genoteerd, van 1,5120 Duitse mark. Later trad een licht herstel op tot een slotnotering van 1,5140, mark tegen 1,5275 mark op woensdag. Het was de laagste koers sinds de Duitse mark in 1948 werd gecreeerd.

Ook op de effectenbeurs van Tokio was de stemming flauw, als reactie op de daling in Wall Street. De Nikkei-index, die gisteren ruim 900 punten omlaag was gegaan, zakte 195,47 verder af tot 22.390,16 yen.

De goudmarkt in Zurich opende anderhalve dollar lager op 387,75 per ounce (31,1 gram) en ging daarna een halve dollar omhoog. Op Wall Street sloot het Dow Jones- gemiddelde gisteren met een verlies van 42.82 punten op 2,365.10, een daling met 1,78 procent. Dat betekent een daling van in totaal bijna 160 punten over de laatste drie handelsdagen, meer dan twintig procent lager dan de recordhoogte van de Dow Jones van drie maanden geleden.