VS zeer bezorgd over nucleaire plannen Pakistan

WASHINGTON, 11 okt. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker heeft zijn Pakistaanse ambtgenoot Sahabzada Yaqub Khan deze week te verstaan gegeven dat Washington zich grote zorgen maakt over het nucleaire programma van Pakistan. Dat heeft een woordvoerder gisteren bekendgemaakt. De ongerustheid heeft naar nu blijkt al op 1 oktober geleid tot het voorlopig stopzetten van alle Amerikaanse hulp aan Islamabad.

Baker heeft Khan te verstaan gegeven dat de Verenigde Staten de militaire en economische steun aan Pakistan vorig jaar voor een bedrag van naar schatting 600 miljoen dollar pas weer zullen hervatten nadat de Pakistaanse regering het 'overtuigende' bewijs heeft geleverd niet in het bezit te zijn van een 'wapen met een nucleaire lading'. In de Amerikaanse Wet op de Buitenlandse Hulp is daartoe expliciet een bepaling opgenomen.

Pakistan heeft steeds gezegd dat zijn kernprogramma alleen voor 'vreedzame doeleinden' is, maar weigert inspectie toe te laten van nucleaire faciliteiten. De Washington Post berichtte gisteren dat Pakistan dit jaar al drie maal heeft geprobeerd in de VS gemaakte hoge-temperatuurovens te kopen, die kunnen worden gebruikt bij het fabriceren van kernwapens. Pakistan zou de ovens met behulp van zijn ambassade in Frankrijk en tussenpersonen in Zwitserland hebben willen kopen. Door de bestaande restricties op de verkoop van nucleair materiaal aan Pakistan liepen de transacties mis.

De Amerikaanse regering streefde in augustus naar een compromis met Pakistan, waardoor hulp ondanks het achterwege blijven van garanties voorlopig zou kunnen doorgaan, maar na het ontslag van premier Bhutto wegens vermeende corruptie en machtsmisbruik, liepen de besprekingen hierover vast. Pakistan wordt nu bestuurd door een interimregering; op 24 oktober zijn er verkiezingen. (AFP, Reuter)