Vezelfabrikanten klagen in Brussel over Franse steun

ROTTERDAM, 11 okt. Europese producenten van polyestervezel, waaronder Akzo, zullen een klacht bij de EG indienen tegen de steun die de Franse overheid geeft aan het Amerikaanse bedrijf Allied Signal.

Allied Signal investeert bijna 300 miljoen gulden in een fabriek voor polyestervezels in het Noordfranse Longwy. Omdat dit een economisch zwakke regio is, verstrekt de Franse staat onder goedkeuring van de EG bijna zestig miljoen gulden subsidie.

De Europese vezelproducenten Akzo, het Duitse Hoechst, het Britse ICI en het Italiaanse SNIA zijn hierover verbolgen omdat zij jaren lang hebben gesaneerd om de overcapaciteit in de branche terug te brengen. De EG ondersteunde dit. Nu de vezelsector weer gezond lijkt en de Europse concerns er geld in verdienen, zou een nieuwe partij in de markt de capaciteit weer zodanig kunnen verhogen dat andermaal verliezen worden geleden.

De vezels die Allied Signal wil fabriceren, zijn bestemd voor de produktie van autobanden. Deze markt kampt ook met overcapaciteit en lage marges. De bandenproducenten zouden gebaat zijn bij een prijzenslag onder hun toeleveranciers, zo vrezen de chemieconcerns.

Akzo weigert een reactie op de aanklacht tegen Allied Signal, in afwachting van de officiele bekendmaking ervan door de brancheorganisatie CIRFS, maandag in Parijs. De divisie vezels en polymeren van het Arnhemse chemieconcern had vorig jaar een omzet van 5,2 miljard gulden en een bedrijfsresultaat van 268 miljoen gulden. Ook dit bedrijf heeft, vooral in de jaren 70 en beginjaren '80, grote verliezen in de vezeldivisie geleden en zijn produktiecapaciteit verminderd.