Verlies V en D stijgt, nieuwe maatregelen

ROTTERDAM, 11 okt. Vroom en Dreesmann stevent dit jaar af op een verlies van naar verwachting 80 miljoen gulden. Dat is meer dan het dubbele van het verlies in 1987, het jaar voorafgaande aan de nog lopende reorganisatie die het warenhuisconcern van Vendex uit de rode cijfers moest trekken.

V en D zal nu aanvullende maatregelen nemen. Eerder al sloot V en D twee warenhuizen en schrapte het bedrijf, volgens de vakbonden, duizend banen.

'Het herstelproces verloopt te traag. Daarom komen we eind deze maand met aanvullende maatregelen', aldus V en D-woordvoerder Lempers vanochtend. 'We houden nog steeds vast aan het streven om in 1993 of 1994 uit de verliezen te komen.' Lempers wil verder geen commentaar geven op de verliescijfers die nu zijn uitgelekt.

In vakbondskringen wordt bevestigd dat V en D vorig jaar een verlies leed van ongeveer 51 miljoen gulden en dat het bedrijf dit jaar op een groter verlies afkoerst. Als de slechte gang van zaken in het eerste halfjaar zich in de tweede helft voortzet, zou het verlies op 80 miljoen gulden kunnen uitkomen.

Omdat V en D niet zelf voor de verliezen kan opdraaien, moet het moederconcern Vendex International telkens bijspringen. Bovendien steekt Vendex, zoals afgesproken aan het begin van de reorganisatie, jaarlijks 100 a 150 miljoen gulden in de vernieuwing van de warenhuisformule en in de modernisering van de automatisering. Niet duidelijk is hoelang Vendex dit kan volhouden. De winst van dit concern loopt de laatste jaren ook schrikbarend terug.

G. Toussaint, bestuurder van de Dienstenbond FNV, wijst erop dat de V en D-directie met de bonden een sociaal plan is overeengekomen dat geen ruimte biedt voor gedwongen ontslagen.

Pag.11: Vervolg

V en D wil nog niet vooruitlopen op de aanvullende maatregelen die het bedrijf eind deze maand zal bekendmaken. Het ziet er in ieder geval niet naar uit dat V en D nog meer warenhuizen zal opdoeken. 'Het is geen optie om vestigingen te sluiten', aldus Lempers.

Het bedrijf heeft in het kader van de lopende reorganisatie twee vestigingen gesloten en zal binnenkort ook de deuren van een derde, in Limburg, definitief dichtdoen. Sinds de reorganisatie in juni 1988 van start ging, zijn er volgens de vakbonden inmiddels duizend arbeidsplaatsen verdwenen. In 1988 telde het bedrijf nog 18.000 werknemers.

Bestuurder Toussaint van de Dienstenbond FNV verwacht en verlangt van V en D dat het warenhuis in het kader van de genoemde aanvullende maatregelen het hoofdkantoor evenals de zes regio-hoofdkantoren reorganiseert. 'Volgens mij zijn die regiohoofdkantoren niet meer zo nodig.' Welke maatregelen V en D nog meer in petto heeft, weet de vakbondsbestuurder niet.

V en D kampt volgens Toussaint met het probleem dat zijn omzetten sterk achterblijven bij die van andere warenhuizen. Daardoor blijft ook de winst tegenvallen. Over de aanvullende maatregelen die nodig zijn om de resultaten te verbeteren merkt hij op: 'De makkelijkste oplossing is natuurlijk het terugbrengen van de kosten. En dan zit je al heel snel op personeelskosten die immers 65 procent van de totale kosten uitmaken. Maar dat doen ze nu al twee jaar zonder resultaat', aldus Toussaint.

Toussaint dringt niet aan op het vertrek van de huidige V en D-topman Kessels, zoals hij dat indertijd wel deed bij Ton Dreesmann, voorzitter van de directie in de eerste periode van de reorganisatie. De huidige directie heeft volgens hem 'goede en frisse' ideeen. Wel gelooft hij dat de directie zich harder moet opstellen ten opzichte van het eigen personeel dat volgens hem maar moeilijk aan veranderingen kan wennen. , In de directie ontbreekt het aan het broodnodige gebulder dat bij een turnaround management hoort'.