V-raad blijft het oneens over Israel

NEW YORK, 11 okt. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is er voor de tweede achtereenvolgende dag niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over een resolutie waarin het Israelische politie-optreden van maandag in Oost-Jeruzalem, waarbij 21 Palestijnen de dood vonden, wordt veroordeeld.

VN-diplomaten hebben tot diep in de nacht gewerkt aan door de Verenigde Staten voorgestelde ontwerp-resolutie, die een veel harder voorstel van de Niet-gebonden landen in de raad moet vervangen. Volgens de huidige voorzitter van de raad, de Brit Sir David Hannay, 'is er nog steeds meer gemeenschappelijke grond dan er meningsverschillen zijn'.

Die meningsverschillen betreffen een plotselinge eis van de Palestijnse Bevrijdings Organisatie, de PLO, dat de VN een mate van verantwoordelijkheid op zich nemen voor veiligheid en welzijn van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook en Oost-Jeruzalem. Washington, dat joodse groepen in eigen land al woedend had gemaakt door akkoord te gaan met een veroordeling van Israel, liet in eerste instantie weten dat niet te kunnen accepteren.

Eerder hadden de VS de verwijzing naar bij het geweld van maandag betrokken Palestijnen in hun ontwerp al gematigd. In ruil daarvoor slikten de PLO en haar Niet-gebonden bondgenoten hun eis in dat de Veiligheidsraad een missie naar Jeruzalem zou sturen. In plaats daarvan kwam men overeen dat secretaris-generaal Perez de Cuellar een groep afgezanten zou sturen. De nieuwe eis van de PLO dat deze met aanbevelingen zou komen over de wijze waarop veiligheid en welzijn van de Palestijnen in bezet gebied moeten worden gewaarborgd, leidde tot de huidige problemen. (AP, Reuter)