Spaanse regering verbreedt basis na akkoord CDS

Door onze correspondent MADRID, 11 okt. De regerende sociaal-democratische partij van Spanje (PSOE) heeft de basis onder haar kabinet verbreed door het tekenen van een akkoord met de centrum-liberale oppositiepartij CDS van oud-premier Adolfo Suarez. Het CDS krijgt geen ministerspost, maar wordt voortaan beschouwd als 'geprivilegieerde gesprekspartner' binnen de oppositie.

Het sluiten van een akkoord met een deel van de oppositie was voor de PSOE wenselijk geworden na het bekendworden van de definitieve uitslag van de verkiezingen van oktober vorig jaar. Daarbij kregen de socialisten, die sinds 1982 met een absolute meerderheid regeerden, uiteindelijk slechts 175 zetels toegewezen in het 350 leden tellende Huis van afgevaardigden. Het CDS, dat terugviel naar 14 zetels en volgens recente opiniepelingen nog steeds fors aanhang verliest, beschouwt de afspraken met de regering als een versterking van zijn invloed en een bevestiging van zijn bestaansrecht.

Voorzitter Adolfo Suarez ontkende eerder deze week heftig dat zijn partij nu wel spoedig geheel zou opgaan in de PSOE. Volgens een woordvoerder van de grootste oppositiepartij, de conservatieve Partido Popular, is dat echter onvermijdelijk. 'Het sluiten van dit akkoord is de kroniek van een aangekondigde dood: die van het CDS, ' meende deze zegsman. Volgens sommige waarnemers in Madrid is het akkoord met het CDS een stap in de richting van de omvorming van de PSOE tot een grote, gematigde partij-van-het-midden die tot ver in de volgende eeuw kan regeren.